چند خبراقتصادی هفته
مسدود شدن حساب بانکی ایرانیان در بانکهای چین
بنا بر گزارشات خبرگزاریها، اخیرا چندین بانک چینی حساب بسیاری از دانشجویان ایرانی را مسدود کرده بودند، اما اکنون برخی تجار با دریافت اخطارهایی از سوی برخی بانکهای چینی مواجه شدهاند که مسدود کردن حسابها را خبر میدهد و البته از تغییراتی در سیاست این کشور در مقابل ایران حرف میزنند که شاید آینده درخشانی را پیش روی تجارت خارجی دو کشور قرار ندهد. در این رابطه مسعود خونساری رئیس اتاق بازرگانی تهران از برگزاری جلسه با ظریف وزیرامور خارجه در خصوص بسته شدن حساب ایران درچین خبرداد وگفت: بانک های چینی علت اصلی انسداد حساب های شرکت ها و تجار ایرانی را اجرای قواعد مرتبط با پولشویی و تأمین مالی تروریست عنوان می کنند که در این رابطه پیگیری ها در حال انجام است. وی همچنین در خصوص تغییر جهت چینی ها مبنی بر کنار گذاشتن ایرانی ها از پروژه جاده ابریشم خاطرنشان کرد: ایران باید دیپلماسی فعال تری در این زمینه داشته باشد. دولت چین سرمایه گذاری شرکتهای چینی در ایران را تقریباٌ ممنوع کرده است و به سختی مجوز سرمایه گذاری خارجی در ایران را صادر میکند؛ ضمن اینکه مشتریان چینی اشاره به سختتر شدن کار با ایران داشته و میگویند که بسیاری از شرکتهای چینی ترجیح می دهند خرید خود را در شرایط برابر از ایران نداشته باشند؛ زیرا پرداخت بسیار مشکل است و باید اسناد تجاری را تغییر دهند و به نام کشور دیگری بزنند تا امکان پرداخت پول از بانکهایشان فراهم شود.
وضعیت حقوق بازنشستگان در بودجه ۹۷
تصویری از وضعیت سه صندوق بازنشستگی اصلی کشور نشان میدهد که صندوق بازنشستگی کشوری نشان میدهد که صندوق بازنشستگی کشوری با تعداد یک میلیون و ۲۸۴ هزار و ۱۸۲ بازنشسته، وظیفهبگیر و مستمریبگیر، حدود ۲۲ هزار و ۳۴ میلیارد تومان به اعتبارات دولتی بابت حقوق بازنشستگان وابسته است. سازمان تامیناجتماعی نیروهای مسلح نیز با تعداد ۶۸۰ هزا بازنشسته، وظیفهبگیر و مستمریبگیر در حدود ۹ هزار و ۴۶۰ میلیارد تومان به اعتبارات دولتی بابت حقوق بازنشستگان وابسته است و سازمان تامیناجتماعی ۳ میلیون و ۷۸ هزار و ۳۳۷ بازنشسته، وظیفهبگیر و مستمریبگیر دارد. بنا به این گزارش، وابستگی به اعتبارات دولتی بابت حقوق بازنشستگان در صندوق بازنشستگی کشوری در لایحه بودجه سال ۱۳۹۷ نسبت امسال از رشد ۲۱.۸ درصدی برخوردار بوده و وابستگی سازمان تامیناجتماعی نیروهای مسلح حدود ۳۸ درصد کم شده است. گزارش مرکز پژوهشهای مجلس نشان میدهد که دولت برای هر فرد بازنشسته تحت پوشش صندوق بازنشستگی کشوری در سال آینده بطور متوسط یک میلیون و ۴۲۹ هزار و ۸۳۳ تومان به صندوق مربوطه پرداخت خواهد کرد. این رقم برای هر فرد بازنشسته تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی نیروهای مسلح در سال ۱۳۹۷ معادل یک میلیون و ۱۵۹ هزار و ۳۱۳ تومان است. بررسیها نشان میدهد که تعداد بیمهشدگان صندوق بازنشستگی کشوری یک میلیون و ۲۶۲ هزار و ۳۰۰ نفر، سازمان تامیناجتماعی نیروهای مسلح ۶۶۰ هزار نفر و سازمان تامیناجتماعی ۱۳ میلیون و ۶۴۰ هزار و ۵۰۷ نفر است. به گفته علی ربیعی وزیر کار «در حال حاضر با تاکید رئیس جمهور، مبلغ هزار میلیارد تومان برای افزایش پلکانی حقوق بازنشستگان اختصاص پیدا کرده است و اگر بودجه تعیین شده کفاف بدهد این اعتبار را افزایش خواهیم داد. بر این اساس حقوق بخشی از بازنشستگان در سال آینده به سقف حداقل ۲ میلیون تومان میرسد و این سیاستی است که در خصوص هر دو صندوق بازنشستگی کشوری و همچنین بازنشستگان تامین اجتماعی اجرا میشود.
زمستان سخت برای تولیدکنندگان
در سال گذشته طرح رونق تولید با پرداخت تسهیلاتی معادل ۱۷ هزار میلیارد تومان به حدود ۲۴ هزار واحد تولیدی، صنعتی و کشاورزی در دستور کار قرار گرفت و پس از آن نیز تصمیم بر این شد که در سال جاری این طرح به عنوان مکمل طرح قبلی در جهت پرداخت تسهیلات ۲۰ هزار میلیارد تومانی به ۱۰ هزار واحد صنعتی مدنظر قرار گیرد. براساس آخرین اطلاعات تا کنون از مجموع ۴۱ هزار و ۷۳۵ درخواست واصله از واحدهای تولیدی، ۱۹ هزار و ۵۷۰ بنگاه به بانکهای عامل معرفی شده و تعداد ۱۲ هزار و ۴۸۰ هزار بنگاه موفق به دریافت ۸۷۵۰ میلیارد تومان تسهیلات بانکی شدند. براساس محاسبات صورت گرفته از تسهیلات ۱۰۰۰ میلیارد تومانی در طرح رونق تولید فقط حدود ۴۳% به واحدهای تولیدی پرداخت شده است. هرچند در ابتدای سال جاری علاوه بر رقم ۲۰ هزار میلیارد تومانی در طرح رونق تولید جهت پرداخت ۱۰ هزار واحد صنعتی از جمله برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام شد، اما طبق تکلیف، این وزارتخانه باید دو طرح دیگر که شامل پرداخت تسهیلات ۱۰ هزار میلیارد تومانی برای ۵۰۰۰ واحد صنعتی کوچک، متوسط و بزرگ به منظور نوسازی و بهسازی و نیز اختصاص ۲۰۰ هزار میلیارد ریال با همکاری وزارت جهاد کشاورزی به منظور حمایت از تولید و اشتغال، تأمین مالی سرمایه در گردش مورد نیاز تعداد ۱۰ هزار بنگاه اقتصادی و تأمین مالی ۶۰۰۰ طرح نیمه تمام با پیشرفت فیزیکی حداقل ۶۰ درصد را پیگیری می کرد که تا کنون هیچ پیشرفتی گزارش نشده است.
زیاندهی صنایع قند و شکربا وجود رسیدن به خودکفایی
بهمن دانایی دبیر انجمن صنفی صنایع قند و شکر از افزایش تولید شکر تا سقف یک میلیون و ۹۰۰ هزار تن خبر داد و گفت: هیچ نیازی به واردات این محصول وجود ندارد اما تاخیر در اعلام نرخ کارخانهها سبب کاهش قیمت شکر و زیاندهی صنایع شده است. برآوردها نشان میداد که تولید چقندر که هفت میلیون تن پیش بینی شده بود به هشت میلیون تن نزدیک شده است که رکورد خارقالعادهای خواهد بود. وی با بیان اینکه فاصله چندانی با خودکفایی شکر که ۲.۱ میلیون تن تولید نمانده، افزود: یکی از مشکلاتی که در حال حاضر وجود دارد قیمت شکر است، چرا که قیمت مصوب این محصول کیلویی ۲۷۲۲ تومان است که اواخر آبانماه به تصویب رسید، اما در بازار کشش قیمت ۲۴۵۰ تومانی هم وجود ندارد. دانایی تصریح کرد: با وجود آنکه کارخانهها تولید مناسبی داشتهاند، زیانده میشوند زیرا که باید براساس ابلاغیه دولت، سازمان مصرف کنندگان و تولید کنندگان موظف بود تا قیمت شکر را در ابتدای سال به کارخانهها اعلام کند، در حالی که در آبانماه نرخهای جدید تعیین و ابلاغ شد. نتیجه این تاخیر دپو شدن سه ماه تولید شکر در انبارها، ورود ناگهانی حجم تولید سه ماهه به بازار و شکستن قیمتها بود، چرا که تعادل عرضه و تقاضا در این بازار بهم خورد.
کم آبی در تشدید میشود، بحران آب در راه است
علیرضا دایمی قائم مقام وزیر نیرو میگوید: از ابتدای پاییز سال جاری تا کنون میزان بارندگی کل کشور ۸/۳ میلیمتر بوده است که در مقایسه آمار متوسط ۴۹ ساله که معادل ۶/۷۳ میلیمتر است، ۲/۵۸ درصد کاهش نشان میدهد. آمار صدروزه بارندگی بیانگر ادامه خشکسالی در دهه اخیر و همچنین خشکترین پاییز ایران طی سالهای آماربرداری است. در برخی از استانها مانند قم، اصفهان، یزد، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان میزان بارندگی نسبت به آمار بلندمدت بیش از ۹۰ درصد کاهش را نشان میدهد و در عمل در ۱۰۰ روز اخیر بارندگی پاییزه این استانها کمتر از ۵ میلیمتر بوده است. در صورتی که میزان بارندگی انتظاری در این استانها با توجه به آمار درازمدت باید بیش از ۵۰ میلیمتر میبود. از نظر او این وضعیت خشکی در پاییز و ادامه آن براساس اطلاعات منتشره از سوی مرکز ملی خشکسالی و مدیریت بحران سازمان هواشناسی، نشان از شرایط کمآبی شدید در تابستان سال آتی دارد و امروز توجه ویژه به برنامهریزی تامین آب در فصل تابستان و در صورت ادامه آن برای سالهای آینده نیز ضروری است.
رشد واردات ۱۳.۱ درصد، رشد صادرات منفی یک درصد
مرکز آمار ایران رشد اقتصادی شش ماهه اول سال جاری را ۵.۶ درصد اعلام کرده است. درهمین رابطه، صادرات کالا و خدمات با منفی یک درصد مواجه و واردات کالا از رشد ۱۳.۱ درصد برخوردار بوده است.
مرکز آمار ایران همچنین نشان میدهد، رشد هزینه مصرف نهایی خصوصی شش ماهه نخست سال ۱۳۹۶ بر مبنای سال پایه ۱۳۹۰ معادل ۷.۳ درصد، بوده است که رشد این گروه در فصل بهار ۶.۹ درصد و در فصل تابستان ۷.۶ درصد برآورد شده است. رشد گروه هزینه مصرف نهایی دولت هم معادل ۷.۲ درصد برآورد شده است که این رشد برای بهار ۷.۲ درصد و برای تابستان نیز ۷.۲ درصد محاسبه شده است. رشد شش ماهه تشکیل سرمایه ثابت ناخالص نیز معادل ۳.۱ درصد است که رشد این گروه در بهار ۴.۹ درصد و در تابستان ۱.۴ درصد بوده است. رشد تشکیل سرمایه در ماشین آلات نیز برای شش ماه نخست سال ۱۳۹۶ برابر با چهار درصد بوده است که این رشد برای سه ماهه ۵.۶ درصد و برای تابستان ۰.۸ درصد محاسبه شده است. رشد تشکیل سرمایه در ساختمان نیز برای شش ماه ۲.۳ درصد برآورد شده است که این میزان برای سه ماهه ۴.۲ درصد و برای تابستان ۰.۸ درصد محاسبه شده است.