۱۱ میلیون حاشیهنشین و ۸ میلیون ساکن بافت قدیمی در کشور
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در جلسه ستاد بازآفرینی در جمع مسئولین استان شهر کرمان اظهار داشت: یک مسئله بسیار جدی که هنوز توسط سیاستمداران و سیاستگذاران مورد توجه قرار نگرفته، غیبت متن از دیدگان است. در واقع به حواشی زیاد پرداخته میشود اما متن از دیدگان ما غایب است. علیرغم تلاشهای بسیار بزرگی که در حوزه صنعت، حملونقل، بهداشت و مخابرات با هزینههایی بالغ بر هزاران میلیارد تومان که در ایران انجام گرفته است، اما سرانجام در مقابل ارائه محصول نهایی هرکسی از دید خود گلایه میکند. این همان نکته بنیادین است که در واقع کجای کار ایراد داشت؟ که علیرغم این حجم از سرمایهگذاری سرجمع رضایتمندی عمومی و ارتقا کیفیت زندگی را نمیتوانیم نشان دهیم. وی با اشاره به آمار ۱۹ میلیون بد مسکن شامل ۱۱ میلیون حاشیهنشین و ۸ میلیون ساکن بافت قدیمی گفت: این جمعیت ۳۵ درصد جمعیت ۵۹ میلیون نفری شهری را تشکیل میدهند؛ بنابراین حتماً یک جای کار ایراد دارد همچنین به نظر نمیرسد که درمان آن نیز کار سادهای باشد و بتوان با اقدامات عمرانی کاری انجام داد.
پرداخت ۱۳ هزار میلیارد تومان بدهی دولت به بانکها
محمدباقر نوبخت رییس سازمان ندیریت و برنامه ریزی و سخنگوی دولت در حاشیه برگزاری بیست و هشتمین همایش بانکداری اسلامی در جمع خبرنگاران در مورد نظام بانکی اظهار داشت: در راستای ارتقای سطح کیفیت نظام بانکی، لایحه اصلاح مقررات پولی و بانکی توسط دولت تهیه شده و به مجلس ارائه شد. وی در مورد تأمین مالی ارزان برای بانکها تصریح کرد: با توجه به اینکه علاقه مندیم نظام بانکی تسهیلات بیشتری اعطا کند، دو دلیل دارد. یکی محدودیت سرمایه بانکها و سپردههایی که نزد نظام بانکی بود و به بخشی از افراد حقیقی و حقوقی تسهیلات داده شد که پول آن بازنگشته است، وی گفت: اگر دولت میخواهد به نظام بانکی کمک کند، باید درخواست کند، تا مطالبات تسریع شود، سال گذشته ۲۹ هزار میلیارد تومان سرمایه بانکهای دولتی را افزایش دادیم و در کنار آن ۱۳ هزار میلیارد تومان از بدهیهای دولت نزد نظام بانکی تأدیه شد. لازم به یاد آوری است که بدهی بانکی دولت به سیستم بانکی رقمی حدود دویست هزار میلیارد تومان برآورد میشود که پرداخت ۱۳ هزار میلیارد تومان از این رقم نجومی معنا پیدا نمیکند.
امیدی به حرکت چرخ صادرات غیرنفتی نیست
جمال رزاقی رییس اتاق بازرگانی شیراز با بیان اینکه سازوکاری برای اینکه کشور به سمت اقتصاد متکی به بخش خصوصی سوق یابد، تعریف نشده گفت: به این ترتیب اقتصاد ما همواره متکی به دولت خواهد ماند. وی در رابطه با مهمترین موانع صادرات غیرنفتی گفت: رشد منفی در صادرات غیر نفتی بیانگر این مطلب است که حمایت ها و سیاست های اتخاذی در جهت تقویت صادرات غیر نفتی کافی نبوده و تا زمانی که همه ارکان نظام برای توسعه صادرات غیرنفتی قدم جدی برندارند و به اهمیت صادرات توجه کافی نشود، نمیتوان از ثبات و پایداری رشد صادرات غیر نفتی صحبت کرد. با توجه به اینکه ۵۲ درصد از صادرات متکی به نفت است و بودجه کشور از طریق نفت تامین می شود، استراتژیها معطوف به صنعت نفت و صنایع وابسته به آن است تا صادرات غیر نفتی. وقتی دولت حجم بودجه خود را با اتکا به درآمد نفت رشد میدهد،لزوما واردات و فروش ارز افزایش یافته و نرخ ارز در جهت رشد واردات پایین نگه داشته میشود و از طرفی به دلیل کمتر بودن نرخ رشد ارز از نرخ تورم طی چند سال گذشته، قیمت تمام شده کالاهای صادراتی داخل افزایش قابل توجهی پیدا کرده است؛ در حالی که نرخ ارز متناسب با آن افزایش نیافته و این موضوع باعث از دست دادن بازارهای صادراتی و کم شدن حاشیه سود صادرات شده است. تاکید بر سیاست کاهش تورم با پذیرش رکود فعلی، منجر به کاهش تولید و در نتیجه تجارت خارجی کشور شده است. از سوی دیگر در برخی اقلام و محصولات کشاورزی که با مساله خشکسالی درگیر بودهاند، شاهد افت تولید و صادرات بودهایم. وی بیان داشت: تا زمانی که نرخ تسهیلات در بانکها براساس تورم تعیین نشود، و نرخ ارز متناسب با تورم سالیانه افزایش پیدا نکند و تا زمانی که به دلیل عدم عضویت در سازمات تجارت جهانی مزیت کالاهای با ارزش افزوده بالا در بازارهای هدف صادراتی، توان رقابت ندارند، تا زمانی که حمل و نقل مناسب درحوزه محصولات کشاورزی نیست، نمی توان امیدوار بود که چرخ صادرات غیرنفتی رو به جلو حرکت کند.
کاهش ۶ درصدی حجم مخزن سدهای کشور
به گزارش پایگاه اطلاعرسانی وزارت نیرو (پاون)، شرکت مدیریت منابع آب ایران در آخرین اطلاعات به ثبت رسیده خود اعلام کرد که از ابتدای مهرماه گذشته تا ۸ شهریورماه جاری، میزان آب ورودی به سدهای کشور ۳۷ میلیارد و ۷۷۰ میلیون مترمکعب بوده که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۴۴ میلیارد و ۱۶۰ میلیون مترمکعب و به میزان ۱۴ درصد کاهش داشته است. براساس این گزارش، از مجموع ۱۷۲ سد بزرگ کشور، ۷۸ سد از جمله «سفیدرود»، «لار»، «زایندهرود»، «پیشین»، «ستارخان» و «دانشمند» کمتر از ۴۰ درصد آب دارند. ارزیابیها نشان میدهد ۱۶ سد از جمله «سنگسیاه»، «دز»، «کوثر»، «بانه» و «گلپایگان» بین ۴۰ تا ۵۰ درصد و ۳۵ سد از جمله «تهم»، «شیریندره»، «میجران» «سند» و «البرز» بین ۵۰ تا ۷۰ درصد آب دارند. گزارشها حاکی است، ۳۰ سد از جمله سدهای «طالقان»، «شهید عباسپور»، «قشلاق»، «کرج» و «جیرفت» بین ۷۰ تا ۹۰ درصد آب دارند و فقط ۱۳ سد از جمله «لتیان»، «زریوار»، «نسا»، «بافت» و «ایلام» بین ۹۰ تا ۱۰۰ درصد آب دارند. از میان سدهای کشور، ۲۶ درصد سدهای «حوضه خزر»، ۶۱ درصد سدهای «حوضه خلیج فارس»، ۴۷ درصد سدهای «حوضه دریاچه ارومیه»، ۳۹ درصد سدهای «حوضه مرکزی»، ۶۱ درصد سدهای «حوضه هامون»، ۳۲درصد سدهای «حوضه سرخس» و در مجموع ۵۰ درصد حجم مخازن سدهای کشور پر است.
سهم ایران در تجارت با عراق
ابراهیم رضازاده دبیر میز عراق در سازمان توسعه تجارت گفت: بازار عراق که قبلا حدود ۱۰ درصد آن در دست تجار ایرانی بود اکنون این رقم به ۷/ ۱۹ درصد رسیده است. همچنین ترکیه که ۲۵ درصد از بازار این کشور را در دست داشت سهمش به حدود ۲۱ درصد کاهش یافت. وی اظهار کرد: طبق آمار، ۳۷ درصد از صادرات ایران به عراق به کالاهای کشاورزی، مواد غذایی و انواع میوهجات مانند هندوانه، گوجه و خیار مربوط میشود. وی همچنین عنوان کرد: محصولاتی مانند انواع کنسرو، رب گوجهفرنگی، مرغ، تخممرغ، گوشت و محصولاتی از این دست صادرات قابلتوجهی به عراق دارند و پس از موادغذایی بیشترین حجم صادرات ایران به عراق به مصالح ساختمانی مانند میلگرد، کاشی، سرامیک، آهنآلات و کولرهای آبی مربوط میشود. رضازاده با بیان اینکه بخش قابلتوجهی از بازار کولر آبی عراق در اختیار ایران قرار دارد، گفت: در چهار ماه اول سالجاری کولرهای آبی اولین قلم صادراتی ایران به عراق محسوب میشوند. طی سالهای گذشته در بازار صادراتی عراق، ترکیه با در دست داشتن ۲۵ درصد از سهم بازار رقم بالایی را به خود اختصاص میداد که این رقم سال گذشته به حدود ۲۱ درصد رسیده است. وی در عین حال اظهار کرد: چین نیز در این بازار تقریبا همپای ما حرکت میکند، اما در مورد ترکیه باید توجه داشت که قدرت صادرات این کشور پنج برابر ایران بوده و قیمت تمام شده آنها نیز در اکثر مواقع کمتر از ایران است.
۲۰ درصد از صنایع داخلی راکد هستند
محسن صالحینیا معاون امور صنایع وزارت صنعت و معدن و تجارت از فعالیت حدود ۸۵ هزار واحد صنعتی در کشور یاد کرد و گفت: آمار واحدهای راکد همواره ثابت نیست و بسته به شرایط گاهی تعدادی از واحدها به چرخه تولید بازگشته و گاهی از چرخه خارج میشوند، اما در مجموع میتوان گفت حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد صنایع کشور دچار رکود هستند و فعالیت مناسبی ندارند. وی با بیان اینکه اکنون ۵۰ تا ۶۰ درصد واحدهای کشور بر اساس ظرفیتی که دارند کار میکنند، یادآوری کرد: تعداد واحدهایی که زیر ۳۰ درصد ظرفیت تولید دارند نیز حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد است. صالحینیا از برنامههای دولت برای حمایت از این واحدها نیز یاد کرد و ادامه داد: دولت تلاش میکند با تامین منابع حمایتهای لازم را از این صنایع انجام دهد تا بتوانند به چرخه تولید بازگردند، تجهیزات و ماشین آلات خود را به روز کنند و یا سرمایه در گردش خود را تامین کنند. وی افزود: این واحدها مشکلات متفاوتی دارند. برخی نیازمند سرمایه در گردش هستند، برخی باید تجهیزات و ماشین آلات خود را به روز کنند، برخی مشکل بازار فروش دارند. وی خاطر نشان کرد: اکنون صنعت نفت، خودروسازی، فولاد، پتروشیمی، لوازم خانگی، نساجی رو به رشد است، اما بسیاری واحدها هم دچار مشگل هستند.