خانه » هنر و ادبیات » در سوگ «رییس‌ جمهور ایندولند» /مینا استرآبادی

در سوگ «رییس‌ جمهور ایندولند» /مینا استرآبادی

روزهای نخستین واپسین‌ماه تابستان ۹۵ مصادف شد با خاموشی داود رشیدی، بازیگر کهنه‌کار سینمای ایران. او که هنگام مرگ ۸۳ سال داشت، ایام پایانی عمرش را در جدال با بیماری آلزایمر از سر گذراند. رشیدی از بازیگران مطرح تئاتر و سینما و تلویزیون بود که از آنان به عنوان نسل طلایی بازیگران ایران یاد می شود.

972

داود رشیدی در سال ۱۳۱۲ در تهران و در خانواده‌ای مرفه زاده‌شد. پدرش دیپلمات بود و او به اقتضای شغل پدر، تحصیلات مقدماتی‌ را در ترکیه و فرانسه سپری کرد و پس از آن به دانشگاه ژنو رفت و آنجا در رشته‌ی کارگردانی و حقوق سیاسی تحصیل کرد.
با این احوال خود او گفته‌است که شیفتگی‌اش نسبت به هنر تئاتر بر می‌گردد به زمان کودکی و بازی در تئاتر مردم به کارگردانی عبدالحسین نوشین. همین علاقه هم سبب شد که او در بازگشتش به تهران در سال ۱۳۴۳ به استخدام اداره‌ی تئاتر آن روزگار در آید. او پس از مدتی گروه «تئاتر امروز» را بنیان نهاد که با عضویت بازیگران نامداری چون پرویز فنی‌زاده، داریوش فرهنگ، مهدی هاشمی، فهیمه راستکار، سیاوش طهمورث و مرضیه برومند جان گرفته‌بود. تجارب او در حیطه‌ی تئاتر از بازیگری تا فعالیت بر پشت صحنه و کارگردانی را در بر می‌گرفت و نمایشهایی چون «در انتظار گودو»، «ریچارد سوم»، «پیروزی در شیکاگو»، «منهای دو»، «آقای اشمیت کیه؟» از دستاوردهای او در این حوزه‌ی هنری‌ست.
اما ورود داود رشیدی به عالم سینما باز می‌گردد به سال ۱۳۵۰ و بازی‌اش در فیلم «میعادگاه خشم». جایی که او در یک درام جنایی با بن‌مایه‌های «فیلم‌فارسی» همبازی محمدعلی فردین و ایرج قادری شد. او از همین رهگذر و پس از بازی در فیلمهایی چون «فرار از تله» و «جهنم+من» به فیلم «کندو»(۱۳۵۴) و نقش به یادماندنی «آقا حسینی» رسید. این فیلم که از فیلمهای معروف به سینمای موج نو ایران به حساب می‌آید، با بازی رشیدی و بهروز وثوقی، روایت‌گر رفاقت مردانه‌ای شده‌بود که رسم مروت و معرفت را در میان طبقه‌ی فرودست و سرگشته‌ی جامعه تصویر می‌کرد.
رشیدی پس از انقلاب ۵۷، همچنان در عرصه‌ی هنر باقی ماند و فیلمهای«خانه عنکبوت»، «کمال الملک»، «ملاقات با طوطی» و «زمهریر» از جمله‌ی برجسته‌ترین نقش‌آفرینی‌های سینمایی او در این دوره بود.
حضور مستمر و پررنگ داود رشیدی در قاب تلویزیون هم، دیگر سویه‌ی کارنامه‌ی هنری اوست. «مختارنامه»، «کلاه پهلوی»، « معصومیت از دست رفته»، «آوای فاخته»، «عطر گل یاس»، «گرگ‌ها»، «روزهای زندگی»، تله‌تئاتر «یکی از این روزها» (در نقش رئیس‌جمهور ایندولند)، «آخرین ستاره شب»، «ولایت عشق» و «امام علی» از جمله سریال‌های تلویزیونی با بازی رشیدی‌اند.
اما شاید درخشان‌ترین نقش‌آفرینی رشیدی به حضورش در مجموعه‌ تلویزیونی «هزار دستان» باز می‌گردد، جایی که او در نقش مفتش شش انگشتی توانست یکی از شخصیت های ماندگار تلویزیون را خلق کند.
داود رشیدی با احترام برومند، مجری برنامه‌های کودک در تلویزیون ازدواج کرده‌بود و لیلی رشیدی دختر این دو از بازیگران تلویزیون ایران است. فرهاد دیگر فرزند داود رشیدی هم در دانشگاه پلی تکنیک لوزان، استاد دانشگاه است.

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*