بازارچهی کتاب این هفتهی ما سرکیست به پیشخوان کتابفروشیهای گوشهگوشهی جهان کتاب. عناوین برگزیدهی ما در این گذر و نظر اینهاست:
جادوی جِن کُشی
نویسنده: قهرمان شیری
ناشر: بوتیمار
تعداد صفحات: ۴۶۸ صفحه
قیمت: ۲۸۰۰۰ تومان
این کتاب که شامل خلاصه آثار، نقد و بررسی و شناختنامه داستانهای هوشنگ گلشیریست، با «شرح احوال» شروع میشود که سال شمار زندگی و آثار گلشیری در آن معرفی شده است. «باورداشتهای اندیشگانی»، «سنتگذاری»، «گذر از سنت»، «شگردهای نوقدمایی»، «دلالت های ضمنی در پس زمینه روایت»، «تاثیرپذیریها»، «از منظر منتقدان» و «گلشیری و داستان نویسان دیگر» از جمله فصل های دیگر این کتاب هستند.
انگیزههای نگارش، سلوک سیاسی، تقابلها و عدم قطعیت، تاریخی نگری، نثر نویسی، دورههای نویسندگی، زاویههای دید، حدیث نفس، زمان، نمایشی کردن روایت، شخصیتپردازی، استثنا گزینی در نگرش و نگارش، کنایه، سمبولیسم، درونه گیری، تمثیل پردازی، شیوه اشارتی و … از جمله موضوعاتی هستند که در فصل های این کتاب به آنها پرداخته شده است.
در قسمتی از این کتاب می خوانیم:
به اعتقاد عبداللهیان «بیشتر مردان داستانهای گلشیری روشنفکران اجتماعی و یا مبارزان سیاسیاند. در بعضی از داستانهایش، راوی مردی است که به دنبال شناخت است. خود را در قضایا و روابط اجتماعی داخل میکند تا از طریق شناخت دیگران خودش را بشناسد. این مرد که احتمالا از روی شخصیت خود گلشیری ساخته شده است مردی تنها، ساکت، منزوی و فاقد احساسات معرفی میشود. در کریستین و کید، شازده احتجاب، نمازخانه کوچک من، عکسی برای قاب عکس خالی من، هر دو روی یک سکه، معصوم ۳ و ۴، مثل همیشه و یک داستان خوب اجتماعی میتوان این مرد را دید. در این داستانها، گرچه شخصیت اول داستان راوی است، اما از خودش خیلی کم تعریف میکند و بیشتر گفتارها و رفتارهای افراد دیگر قصه را، از چشم خودش نقل میکند و دو داستان مثل همیشه و یک داستان خوب اجتماعی به شیوه سوم شخص نوشته شده و نویسنده ترجیح داده است از بیرون به خود بنگرد. این روال در داستانهای بعد از انقلاب نویسنده نیز مثل آینه های دردار ادامه می یابد.
پایان رابطه
نویسنده: گراهام گرین
مترجم: احد علیقلیان
ناشر: پارسه و نامک
تعداد صفحات: ۲۶۳ صفحه
قیمت: ۱۸۰۰۰ تومان
یکی از درونمایههای اصلی رمانهای گراهام گرین، انسان همیشه در تعقیب است که به نظر او حقیقت سرنوشت بشر را نمایان میکند و دلمشغولیاش مصیبت انسان هبوط کرده، دوپارگی ذهن آدمی، جاذبه پنهانی و موذیانه شر، جاذبه خیر و بیمعنایی زندگی (زشتی و پلشتی) جامعه است. جهانی که گرین توصیف میکند، بیشتر جهان آدمهای شهری بیریشه و دلکنده از ایمان است که او آن را با وضوحی چشمگیر و تخیلی ستودنی ترسیم میکند. گرین در باب این جهان تامل میکند و آن را با دهشت و شفقت – هردو- به خواننده عرضه میکند.
بخشی از داستانهای گرین درباره مسیحیت، خداباوری و تردیدهای اعتقادی انسان است. در رمانهای کاتولیکی گرین، بهویژه در «پایان رابطه»، دین ناگزیر بخشی از قلمرو تاریک و ناخوشایند میشود، و او شخصیتهایی دوپاره را توصیف میکند که میان عشق به خدا و عشق انسانی دچار تردید شدهاند.
«پایان رابطه» را یک رماننویس روایت میکند، اما این نه رمانی دربارۀ نوشتن، که داستان تلاقی عشق و ایمان است. عشق، نفرت و حسادت تابع ریاضی انگیزههای غریزی هستند که پیوسته در تلاشند یکدیگر را از میدان به در کنند. نبوغ گراهام گرین در این کتاب، در روایت داستان از زبان فردی بیایمان است که تناقضهای سرگیجهآور عشقی پرشور و بحرانی روانی را به تصویر میکشد.
حاصل زندگی این نویسنده انگلیسی، ۲۲ رمان، ۱۲ فیلمنامه، چهار کتاب کودک، دو زندگینامه شخصی، چند مجموعه داستان کوتاه و دهها مقاله و نقد فیلم بود. معروفترین فیلمی که بر اساس یکی از فیلمنامههای او ساخته شد «مرد سوم» (۱۹۴۹) با بازی اورسون ولز بود.
زمستان ترس
نویسنده: بهاء طاهر
مترجم: رحیم فروغی
ناشر: ناهید
تعداد صفحات: ۱۷۶ صفحه
قیمت: ۱۲۰۰۰ تومان
این کتاب گزیدهای از داستانهای بهاء طاهر است که در دورههای مختلف زندگی و نویسندگی او نوشته شده و سومین کتابی است که از این نویسنده مصری به زبان فارسی منتشر میشود. پیش از این رمانهای «واحه غروب» و «عشق در تبعید» از این نویسنده با ترجمه رحیم فروغی در ایران منتشر شده بود.
مترجم آثار بهاء طاهر در یادداشتی در پشت جلد کتاب «زمستان ترس» نوشته است: دنیای داستانی بهاء طاهر بازتاب تجربههای پر افت و خیز زندگی اوست. این نویسنده مصری فراخور موقعیتهای گوناگونی که در عمر تا اکنون هشتاد و یک سالگیاش در آنها قرار گرفته است، از منظرهای متفاوت به جهان نگریسته و با نوشتن – که به گفته خودش، در جوانی میپنداشته جهان را تغییر میدهد – ما را نیز در این منظرها مینشاند. نگاهی به تاریخ انتشار داستانهای این مجموعه (زمستان ترس) هدف مرا از این گزینش و ترجه روشن میکند. به گمانم اکنون خواننده فارسی زبان به نمونههای گوناگونی از کارهای طاهر دسترسی دارد و میتواند سیر تکاملیاش را از دیدگاههای مختلف پیگیری کند و درباره افت و خیزهایش بیندیشد.
بهاء طاهر سال ۱۹۳۵ در جیزه مصر به دنیا آمد. در دانشگاه قاهره ادبیات و تاریخ و روزنامه نگاری خواند و از سال ۱۹۵۷ تا سال ۱۹۷۵ در شبکه دو رادیوی مصر که به شبکه فرهنگ شناحته میشد، کار کرد. سال ۱۹۷۵ از کار برکنار شد و برای گذران زندگی از راه ترجمه، پنج سال در کشورهای مختلف در رفت و آمد بود. از سال ۱۹۸۱ تا سال ۱۹۹۵ در مرکز سازمان ملل در ژنو به عنوان مترجم کار کرد. پس از آن به کشورش برگشت و هنوز در قاهره روزگار میگذراند.
طاهر اولین داستانش را سال ۱۹۶۴ در مجله الکاتب منتشر کرد و اولین کتابش؛ مجموعه داستان خواستگاری، سال ۱۹۷۲ به چاپ رسید. از مجموعه داستانهای او میتوان به: خواستگاری، دیشب خوابت را دیدم، به آبشار رفتم، من پادشاه آمدم، و نمیدانستم طاووسها پرواز میکنند، اشاره کرد. رمانهای این نویسنده نیز به ترتیب انتشار عبارتند از: شرق نخلستان ۱۹۸۵، ضحا گفت ۱۹۸۵، خاله صفیهام و دیر ۱۹۹۱، عشق در تبعید ۱۹۹۵، نقطه نور ۲۰۰۱، واحه ی غروب ۲۰۰۶. افزون بر اینها چند ترجمه و کتابهای دیگری نیز در سایر حوزههای ادبی از او منتشر شده است.
بهاء طاهر غیر از جایزههای داخلی کشور مصر، جایزههایی را از جمله جایزه بهترین رمان ترجمه شده در کشور ایتالیا در سال ۲۰۰۰ برای رمان خاله صفیهام و دیر، جایزه آلزیاتور ایتالیا سال ۲۰۰۸ برای رمان عشق در تبعید و جایزه جهانی رمان عربی (بوکر عربی) سال ۲۰۰۸ برای رمان واحه غروب دریافت کرده است.
قیمت نفت
کتاب «قیمت نفت» به قلم «روبرتو اف. آگویلرا» و «مارتین رادتزکی» توسط انتشارات دانشگاه کمبریج منتشر شد.
قیمت نفت طی یک دهه اخیر تا کنون به شدت دستخوش تغییرات عجیبی قرار گرفته است. حتی قیمت این ماده گرانبها از چند سال پیش به این سو آنقدر روند صعودی عجیبی داشته که قیمت نجومی آن، برای مدت ها همگان را به خود خیره کرده بود.
اما قیمت طلای سیاه، پس از مدتی به حال رکود درآمد و پس از آن نیز سیر نزولی خود را آغاز کرد. سوال اینجاست که چه عواملی باعث سیر صعود و یا نزولی نفت طی این چند سال اخیر شدند؟ آیا امکان اینکه قیمت ها مجددا رو به افزایش بگذرند وجود خواهد داشت؟
«روبرتو اف. آگویلرا» و «مارتین رادتزکی» در کتاب اخیر خود به نام «قیمت نفت» که به وسیله انتشارات دانشگاه کمبریج به چاپ رسیده، ضمن بررسی عوامل تاثیرگذار بر افزایش و کاهش قیمت جهانی نفت، پیش بینی خود نسبت به آینده نرخ طلای سیاه را نیز بیان کرده اند.
این دو نویسنده معتقدند اگرچه قیمت نفت، طی چند دهه اخیر همواره روند افزایشی را تجربه کرده، اما به گفته آنها قیمت این ماده گرانبها اکنون دیگر اشباع شده و بازار دیگر کشش افزایش قیمت ها را نداشته و نخواهد داشت. لذا از این پس، بخش سرازیری یا بازگشت نزولی نمودار قیمت نفت آغاز خواهد شد و این قیمت ها هر روز کاهش بیشتری خواهند یافت.
نویسندگان این کتاب، آغاز دوران سیر نزولی قیمت نفت را انقلاب نفتی می خوانند که ریشه آن در تلاش کشورها برای تثبیت اقتصاد جهانی نهفته است. آنها همچنین با شبیه دانستن این انقلاب با مداخله انسانی – نظامی، سیاست و دیپلماسی، معتقدند که قیمت نفت نیز دستخوش اراده کشورها برای کنترل قیمت ها شده است.