خانه » اقتصاد هفته » گزیده خبرهای اقتصادی هفته 94 – 44

گزیده خبرهای اقتصادی هفته 94 – 44

افزایش نگران کننده حجم نقدینگی
بر اساس تازه ترین گزارش بانک مرکزی؛ نقدینگی کشور به بالای ۹۵۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. این نشان از آن دارد که، نقدینگی در کشور طی یک دهه گذشته بدون وقفه در حال افزایش‌ است. اهمیت مسئله درآنجا است که افزایش نقدینگی با افزایش تورم ارتباطی مستقیم دارد. لذا این افزایش در نهایت با سیاستهای ضد تورمی دولت در تضاد خواهد بود و ادامه این رویه افزایش مجدد نرخ تورم را در بر خواهد داشت،. قابل توجه اینکه دولت در این باره هیچگونه توضیح قانع کننده ای ارائه نمیدهد. بااین‌حال دولت نسبت به ثمر دهی سیاست‌های پولی و مالی خود خوش‌بین است و براین باور است که نرخ تورم را در کنترل دارد. فراموش نشود، آنچه که دولت در زمینه کاهش تورم انجام داده یک درمان موقتی است که به کمک دلارهای آزاد شده و افزایش واردات و همچنین امیدواریهای ناشی از توافق هسته ای حاصل شده است و نه معالجه ساختاری. در کشوری مانند ایران که از وجود نیروی انسانی مفید و ارزان، مواد اولیه و انرژی زیر قیمت جهانی برخوردار است ، باید بر سیاست‌های پولی و مالی در جهت گسترش عرضه تولید و درپی آن افزایش صادرات تمرکز شود. در این صورت است که می‌توان شاهد کاهش واقعی تورم و بیکاری همراه با افزایش صادرات، درآمد سرانه و ناخالص مالی بود. چنین چشم اندازی در سیاستهای اقتصادی حکومت اسلامی مشاهده نمیشود.

226042

قرارداد ایران‌خودرو و بنز تمدید شد
علی تمکین مدیرعامل شرکت ستاره ایران از آغاز دور جدید همکاری گروه صنعتی ایران‌خودرو با شرکت مرسدس‌ بنز و تولید سواری‌های این شرکت در ایران در آینده خبر داد. وی اظهار کرد: قرارداد شرکت ستاره ایران به‌عنوان نماینده انحصاری شرکت مرسدس‌بنز مجددا تمدید شد و از این پس دیگر شاهد بازار خاکستری محصولات این شرکت در ایران نخواهیم بود. وی خاطرنشان کرد: در دوره جدید همکاری‌ها موضوع تولید سواری بنز در ایران در دستور کار است. به‌عنوان مثال یکی از موارد در دست بررسی ورود خودروهای بنز تولیدی در ایران به شبکه تاکسی‌رانی است. ضمن اینکه با آغاز تولید موضوع داخلی‌سازی برخی قطعات نیز در دستور کار خواهد بود. وی خاطرنشان کرد: براساس بررسی‌های صورت‌ گرفته در سال آینده بین ۱۵۰۰ تا ۲۰۰۰ دستگاه از سواری‌های مختلف بنز وارد ایران خواهد شد. در این مراسم استفان باومن، مدیرفروش منطقه‌ای شرکت مرسدس‌بنز اظهار کرد: بعد از لغو تحریم‌ها مذاکرات لازم انجام شده و ارتباط بنز با شرکت ستاره ایران و گروه ایران‌خودرو مجددا برقرار شد. وی با بیان اینکه توافقات کلی برای تولید خودروهای سواری بنز در ایران صورت گرفته است، خاطرنشان کرد: شروع دوباره تولید محصولات بنز در ایران نیازمند نهایی‌شدن مطالعات است و در زمان مقتضی تولید آغاز شد. وی ادامه داد: بازار ایران یکی از بازارهای خوب منطقه خاورمیانه در حوزه خودرو است، ضمن آنکه در نظر داریم مدل‌های پیشرفته از جمله هیبریدی را وارد ایران کنیم. او در پاسخ به سؤالی درباره بازدید از خطوط تولید ایران‌خودرو اظهار کرد: ایران‌خودرو بزرگ‌ترین شرکت تولید و مونتاژ خودرو در خاورمیانه است؛ بنابراین پتانسیل تولید سواری بنز در آن وجود دارد. وی تصریح کرد: در گذشته برخی مدل‌های خودرو بنز از جمله سواری در ایران تولید می‌شد. بنابراین با توجه به این تجربه در آینده نیز این کار صورت خواهد گرفت.

فرار مالیاتی به بالای ۶۰ درصد رسیده است
الهام امین زاده معاون حقوقی رییس جمهور میگوید: حجم قاچاق کالا در کشور سالی ٢٠ تا ٢۵‌میلیارد دلار است و از گردش مالی پنج ‌میلیارددلاری قاچاقچیان کالا و گردانندگان اقتصاد زیرزمینی خبر داد که هیچ‌گونه مالیاتی هم نمی‌پردازند. تنها ٣٢ درصد کسانی که باید مالیات بدهند، یعنی تولیدکنندگان و حقوق بگیران بار مالیاتی را بر دوش می‌کشند. نکته حائز اهمیت اینکه امین زاده نیز مانند دیگر منتقدین نظام مالیاتی کشور نامی از فراریان مالیاتی نمیبرند، زیرا که در راس آنها دستگاه اقتصادی ولی فقیه قرار دارد که فرار از مالیات را بنیان گذارده است. به عبارت دیگر یک بخش حدود ۴۰ درصد از اقتصاد کشور که تحت امر رهبری است از هرگونه تجسس و بازرسی دولتی از جمله مالیات معاف هستند. طبیعتا بسیاری از واحدهای اقتصادی اعم از حقیقی و حقوقی هم که به گونه ای مستقیم، یا غیر مستقیم، درقالب تشکل های مافیایی و یا رانتخواری وصل به بیت رهبری هستند خود را مبرا از پرداخت مالیات میدانند و با انواع تشبثات از زیر بار پرداخت مالیات شانه خال میکنند تا اعمال ضد قانونی آنها برملا نشود.

رئیس کل بانک مرکزی: هنوز در مرحله محاسبات نرخ رشد اقتصادی هستیم
سیف در رابطه با گشایش سوئیفت که این روزها نقل قول‌های مختلفی در رسانه‌ها مبنی براینکه هنوز ارتباط بین بانکی برقرار نشده است، گفت: من تعجب می‌کنم اگر فلان بانک بگوید نمی‌توانم پیام خود را به بانک‌های خارجی مخابره کنم. همه بانک‌ها امکان مخابره پیام در قالب سوئیفت را دارند. اگر هم مطالبی در رسانه‌ها مطرح می‌شود برای من جای تعجب دارد. وی اضافه کرد: اتصال سوئیفت به معنای عملیاتی شدن نیست بلکه در قدم اول باید سوئیفت بین المللی کد مناسب را به بانک‌های ایران بدهد تا امکان اتصال فراهم شود. اما ناگفته نماند بانک‌ها چندین سال است که امکان اتصال با شبکه بانکی بین المللی را نداشتند تا برای این موضوع امکانات لازم را در اختیار بگیرند. رئیس کل بانک مرکزی اضافه کرد: در شرایط فعلی بستر لازم برای مخابره پیام سوئیفتی فراهم است. در کنار این موضوع روابط کارگزاری که سوئیفت یک ابزار برای پیام رسانی اطلاق می‌شود اقدامات لازم انجام شده و بانک‌ها پس از شرایط تحریم در وضع مناسب در جهت گسترش روابط کارگذاری خود با بانک‌های بین المللی هستند.

ایرباس: تصمیم به سرمایه گذاری در ایران نداریم
جاستین دوبون، مدیر بخش اخبار بین المللی ایرباس، اعلام کرد بر اساس مطالعات صورت گرفته ۳ فرودگاه توانایی خدمت رسانی به ایرباس را دارند، فرودگاه امام خمینی تهران و دو فرودگاه مشهذ و شیراز. دوبون تأکید کرد بر اساس بررسی های ایرباس، در حال حاضر ۱۰۰ فرودگاه در جهان می توانند به ایرباس‌ها به عنوان بزرگترین هواپیماهای مسافربری جهان خدمت رسانی کنند. این مقام ایرباس در پاسخ به این سوال که باندهای فرودگاه ها برای فرود ایرباس های سنگین وزن ۳۸۰ چگونه باید ارتقا پیدا کنند؟ اعلام کرد به دلیل اینکه فاصله دو موتور انتهای بالها در این هواپیما از دیگر هواپیماهای جهان بیشتر است در هر طرف باند نیاز به ۷.۵ متر شانه باند اضافی است تا از مخاطرات ناشی از «انجین بلست»، هوای خروجی از موتورهای جت در هنگام برخاستن، جلوگیری شود. دوبون در پاسخ به سوالی در مورد جزئیات قرارداد در بخش ارائه خدمات نگهداری و تعمیرات گفت بر اساس قرارداد ما با ایران، ایرباس مسئولیت آموزش خلبانان، مهندسان پرواز، و همچنین مهندسان تعمیرات و نگهداری را برای طرف ایرانی به عهده گرفته است. وی ادامه داد در صورت بروز مشکل برای هر یک از این هواپیماها و نیاز به تعمیرات از سوی ایران، خود ایرباس خدمات تعمیرات را ارائه نمی دهد و شرکت هایی هستند که مورد تأیید ایرباس بوده که به صورت سیار در منطقه حضور دارند و می‌توانند این خدمات را به ایران ارائه دهند. دوبون افزود بر اساس قرارداد موجود متعهد شده‌ایم که بخش هوانوردی و ترافیک هوایی ایران را ارتقا دهیم اما قصد سرمایه گذاری و یا ساخت تجهیزات نگهداری و تعمیرات در ایران را نداریم و این قرارداد فقط شامل آموزش متخصصان خواهد شد. این مدیر ایرباس در پاسخ به سوال دیگر با مضمون اینکه در صورت اقدام ایران برای سرمایه گذاری و تبدیل شدن به مرکز ارائه خدمات به هواپیماهای ایرباس در منطقه خاورمیانه گفت، این مسئله نیازمند انتقال تکنولوژی، تجهیزات، و همچنین آموزش متخصصان است که بخشی از این فن‌آوری متعلق به آمریکاست.

انباشت ۲۰ درصد فولاد تولیدی و تعویق ۶ ماهه حقوق کارگران
رضا شهرستانی عضو انجمن فولاد با اشاره به انباشت ۲۰ درصد تولید کارخانه‌ها به دلیل تشدید رکود میگوید: اجرای قانون جدید مالیات‌ها از سال آینده فشار زیادی به تولیدکنندگان وارد می‌کند. وی همچنین با بیان اینکه اوضاع صنعت، بدتر از قبل شده است، گفت: رکود در صنعت فولاد تشدید شده و تقاضا برای خرید کاهش یافته است و همان میزان کمی که در بازار فولاد فروش داشته‌ایم، کاهش یافته و بازار خوابیده است، بطوریکه اکنون بیش از ۳.۵ میلیون فولاد در کارخانه‌ها انباشت شده که بیش از ۲۰ درصد تولید سال جاری کارخانه‌ها را شامل می‌شود. این در حالی است که در این وضعیت، امسال ۳ میلیون تن فولاد از چین به ایران وارد شد که یک فاجعه است. وی توضیح داد: بیشتر فولاد وارداتی از چین به ورق‌های فولادی با ضخامت ۲ یا ۳ میلی‌متر اختصاص داشته است، در حالی که شرکت فولاد مبارکه می‌تواند نسبت به تولید این ورق‌ها اقدام کند. هر چند که میزان تولیدش کاهش می‌یافت اما دپوی اسلب یا ورق در کارخانه صورت نمی‌گرفت. وی با بیان اینکه در حال حاضر کارخانه‌های فولاد، اجرای طرح‌های توسعه‌ای خود را کند کرده‌اند، گفت:‌ در این شرایط کاهش نیروی کار نیز در تمام کارخانه‌ها اتفاق افتاده و نیروی جدید هم جایگزین بازنشسته‌ها نشده است. به گفته جوادی، در سال جاری ۱۶ میلیون تن تولید فولاد در کشور صورت گرفته که ۳.۵ میلیون تن آن در کارخانه‌ها دپو شده است و این میزان انباشت کالا در تولید سال آینده کارخانه‌ها نیز تأثیرگذار خواهد بود.

شرط حضور کالاهای کره‌ای در ایران
افخمی راد رئیس سازمان توسعه تجارت در رابطه تجارت با کره‌ جنوبی و شرط حضور کالاهای این کشور در ایران می‌گوید: کره‌جنوبی باید بی‌مهری خود نسبت به ایران در دوره تحریم‌ها را جبران کند و ایران را بازار مصرفی کالاهای تولیدی خود نداند. او میگوید: با وجود اقبال مردم ایران به محصولات کره‌ای تاکنون هیچ‌کدام از شرکت‌های این کشور اقدام به سرمایه‌گذاری در ایران نکرده‌اند؛ در حالی که در زمینه تولید مشترک خودرو و لوازم خانگی بسترها فراهم است و اگرچه پیش از این نیز رایزنی‌هایی صورت گرفته اما نتیجه‌ای حاصل نشده است
وی خرید کالای نهایی از سوی ایران را سیاستی باطل دانسته؛ تصریح میکند: نباید به بهانه تامین نیاز داخل از ظرفیت‌ها و توانمندی‌های کشور چشم پوشید و تنها به واردات کالای تمام شده اکتفا کرد، بلکه کشورهایی که خواهان همکاری با ما هستند را به سوی تولید مشترک سوق دهیم که کره‌جنوبی نیز از این قاعده مستثنی نیست. در سال‌های گذشته تحریم‌های بین‌المللی بزرگترین مانع سرمایه‌گذاری در ایران بود اما اکنون تحریم‌ها لغو شده و زمینه‌ بهره‌مندی از سرمایه‌گذاری و سوددهی آنها فراهم است. توقع ما نیز از شرکای تجاری‌مان به ویژه کره‌جنوبی این است که با این رویکرد وارد ایران شوند و تولیدات مشترک را از طریق ایران به کشورهای منطقه که حدود ۴۰۰ میلیون جمعیت دارند، صادر کنند. کره در زمان تحریم نه تنها قوانین تحریم‌ را صد در صد رعایت کرد بلکه از آن هم فراتر رفته و در مواردی که شامل تحریم‌ها نبود هم ارتباط خود با ایران را قطع کرد.

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*