دبیرکل سازمان ملل متحد میگوید دولت حسن روحانی به تعهدات خود عمل نکرده و آزادیها در ایران را افزایش نداده است. بانکیمون همچنین نسبت به افزایش شدید اعدامها در ایران ابراز نگرانی کرد. در همین راستا مسئول امور حقوق بشر دولت آلمان هم میگوید با روی کارآمدن روحانی وضعیت حقوق بشر در ایران بهبود نیافته است. سازمان ملل دوم اسفندماه هم با بیان اینکه در سال ۲۰۱۳ میلادی بیش از ۷۰۰ تن در ایران اعدام شدهاند نسبت به وضعیت حقوق بشر در ایران انتقاد کرده بود.
به گزارش خبرگزاری رویترز٬ بان گیمون٬ در ژنو گفت: «علیرغم وعدههایی که حسن روحانی در دوران نامزدیاش در انتخابات و پس از انتخابش به عنوان رییس جمهور مطرح کرد٬ دولت جدید در خصوص ارتقای آزادی بیان و حفاظت از آن اقدام قابل توجهی نکرده است. رسانههای ایران٬ اعم از مطبوعات و رسانههای آنلاین٬ همچنان با محدودیتها و مواردی چون توقیف و تعطیلی مواجهند.»
وی همچنین نسبت به افزایش شدید اعدامها در ایران ابراز نگرانی و تاکید کرد که بیشتر این اعدامها مربوط به جرایم مواد مخدر بوده اما در میان اعدام شدگان٬ زندانیان سیاسی و اقلیتهای قومی نیز بودهاند.
بان گیمون افزود: «دولت جدید نگرشش نسبت به اجرای مجازات اعدام را تغییر نداده است و به نظر میرسد دنبالهروی عملکرد دولتهای قبلی هستند٬ دولتهایی که به شدت بر مجازات اعدام به منظور روشی برای مبارزه با جرایم تکیه میکردند.»
دبیرکل سازمان ملل همچنین به بازداشت افراد به دلیل ابراز عقیده و باورهای مخالف با حکومت اشاره کرد.
بان گیمون در این سخنان اگرچه از آزادی ۸۰ زندانی سیاسی در حدود هفت ماه گذشته استقبال کرد٬ گفت که همچنان «شمار زیادی زندانی سیاسی» در ایران وجود دارد.
به گفته سازمان ملل از دسامبر سال ۲۰۱۳ تا کنون (حدود سه ماه و نیم)٬ ۳۵ روزنامهنگار و ۱۶ فعال اینترنتی به اتهامهای مختلف بازداشت شدهاند.
وی در ادامه خواستار آزادی فعالان٬ وکلا٬ روزنامهنگاران٬ زندانیان سیاسی و همچنین پایان حصر میرحسین موسوی و مهدی کروبی شد.
در همین راستا کریستوف اشترسر، مسئول امور حقوق بشر دولت آلمان هم میگوید که با وجود وعدههایی که حسن روحانی برای بهبود وضعیت حقوق بشر و شهروندی داده در این حوزه عملا تغییری حاصل نشده است.
به گزارش «دویچهوله» وی تاکید کرده است که فشار بر دولت ایران برای رعایت حقوق بشر باید بیشتر شود.
مسئول امور حقوق بشر دولت آلمان در واکنش به به بحث قربانی شدن موضوع حقوق بشر در پای پرونده هستهای ایران میگوید: «من طور دیگری به این قضیه نگاه میکنم. این درست است که در افکار عمومی بیشتر مساله مذاکرات هستهای مطرح بوده ولی ما در هفتهها و ماههای اخیر چندین بار به دولت ایران نامه نوشتیم و از گزارشهای عفو بینالملل پشتیبانی کردیم. ما درخواست کردیم مخالفینی که ناعادلانه دادگاهی شدند و به زندان افتادند، آزاد شوند. برای ما این موضوع اهمیت دارد. شاید افکار عمومی ما نیاز بیشتری به روشنگری دارد، چون مذاکرات هستهای به لحاظ سیاسی بر همه چیز سایه انداخته و به نظرمن این درست نیست.»
مسئول امور حقوق بشر دولت آلمان در ادامه همچنین تاکید میکند: «به نطر من گفتگو و مذاکره با ایران راه درستی است، زیرا آلترناتیو و راههای دیگر پرخطر است. درعین حال ما به شرکتهای آلمانی که قصد دارند بدون در نظرگرفتن وضعیت حقوق بشر در ایران قرارداد ببندند و فعالیت کنند، نیز هشدار میدهیم.»
انتخاب حسن روحانی در سال گذشته میلادی امیدها به بهبود وضعیت حقوق بشر در ایران را افزایش داده بود. با آزادی برخی از زندانیان سیاسی پیش از سفر رییسجمهور ایران به نیویورک برای سخنرانی در مجمع عمومی سازمان ملل، این گمانه قوت گرفت که حکومت ایران ممکن است روندی متفاوت را در زمینه حقوق بشر در پیش بگیرد. با این وجود نهتنها وضعیت حقوق بشر بهبود نیافت بلکه براساس گزارش سازمان عفو بینالملل و همزمان با مذاکرات هستهای و توافق ژنو، روند اعدامها هم در ایران شتاب بیشتری گرفت. در این خصوص پیشتر یک سخنگوی سازمان ملل متحد گفته بود که فقط در هفت هفتهی نخست سال میلادی جاری بین ۸۰ تا ۹۵ نفر در ایران اعدام شدهاند. در همین حال و علیرغم درخواستهای مکرر سازمان ملل٬ جمهوری اسلامی از سال ۲۰۰۵ تا کنون به گزارشگران و بازرسان حوزه حقوق بشر سازمان ملل اجازه سفر به ایران را نداده است. احمد شهید٬ گزارشگر ویژه سازمان ملل در امور ایران تاکنون چندین گزارش در خصوص وضعیت حقوق بشر در ایران منتشر کرده است. وی قرار است در چند روز اینده گزارش جدیدی را در این زمینه ارائه کند.