بازارچهی کتاب این هفتهی ما سرکیست به پیشخوان کتابفروشیهای گوشهگوشهی جهان کتاب. عناوین برگزیدهی ما در این گذر و نظر اینهاست:
دریایی که همیشه طوفانی بود
نویسنده: محمد رضا اصلانی
ناشر: مروارید
تعداد صفحات: ۱۵۸ صفحه
قیمت: ۱۵۰۰۰ تومان
این کتاب شامل سه مقاله از این نویسنده درباره زندگی و آثار چوبک و سه پیوست درباره این نویسنده است.
مقاله نخست با عنوان پیرمردی که خاکستر وجودش را به اقیانوس سپرد و مقاله دوم با عنوان نویسندهای که قلمش را در جوهر خون ما فرو برد و مقاله سوم با عنوان سال شمار زندگی و آثار صادق چوبک در این کتاب درج شده است که در آنها در کنار نگاه وشرحی به زندگی و احوال این نویسنده درباره سرنوشت و آثار او و نیز ریخت شناسی آثار او از منظر نقد ادبی و درونمایه نیز صحبت شده است.
در سه پیوست این کتاب نیز تصویری از صادق هدایت در کنار چوبک و نیز داستان شیرمحمد به قلم پرویز رسولی که با نگاهی به رمان تنگسیر نوشته شده است و داستان اسائه ادب نوشته صادق چوبک که به هدایت تقدیم شده است درج شده است.
در بخشی از این کتاب میخوانیم: داستانهای چوبک با وجود ظاهری ساده و ساختی محکم، زبانی هوشمندانه و درون مایهای کوبنده دارند. در این داستانها انسانهایی عادی و شاید بیارزش مدتی زندگی میکنند، پلشتیها و محرومیتها را تجربه میکنند و در پایان مانند کرمی بیخاصیت، در جبریتی محتوم له میشوند و به محاق فراموشی میروند. در مطالعه داستانهای چوبک، خواننده صرفا احساس لذت نمیکند و حالتی متناقض در او ایجاد میشود؛ حالتی آمیخته از لذت؛ ترس و بیم. چوبک با نگاهی بیترحم در نقل حوادث داستانها نظر نمیداد، جانبداری نمیکرد و در کمال بیطرفی فقط توصیف میکرد. برخی از شخصیتهای اصلی داستانهایش را از میان میمونها، سگها، موشها، مرغها و خروسها بر میگزید. در عرصه داستان این حیوانات نه موجوداتی منفعل و بیاحساس که مانند انسان شخصیتهایی تنها، مضطرب و ناکام در امور بودند. چوبک اعتقاد داشت نویسنده باید زیاد بخواند و مصالح کار خود را با خواندن، فکر کردن، به یادآوردن و منظم ساختن آنها آماده کند. خود چه بسیار شبها که با مدادهای تراشیده، ساعتها مینوشت، پاک میکرد و دوباره مینوشت تا نوشتهاش صورت مطلوب بیابد. آن چیزی را مینوشت که نیاز زمانهاش بود. در ادبیات به دنبال کسب پول و شهرت نبود. از خوانندگان آسانپسند بیزار بود و اعتقاد داشت آنها نباید آثارش را بخوانند.
تکوین طبقه کارگر در انگلستان
نویسنده: ادوارد پالمر تامپسون
مترجم: محمد مالجو
ناشر: انتشارات آگاه
قیمت: ۷۵۰۰۰ تومان
تعداد صفحات: ۹۵۲صفحه
ادوارد پالمر تامپسون در تکوین طبقه کارگر در انگلستان، برخلاف سایر نحلههای تاریخنگاری، از منظر خبرگان و نخبگان و نهادهای قدرت به تاریخ نمینگریست. نگاه او به تاریخ از “پایین” بود، از منظر فرودستان و تهیدستان. عبارت مشهورش را همه خواندهایم: “میکوشم” قربانیان گذشته را “از خفت فراوانی که نسلهای بعدی بارشان کردهاند برهانم”. تاریخ اجتماعی برای او مطالعه سنتها و مبارزههای مردم عادی بود و ازاینرو سیاست را نه منازعه میان نخبگان رقیب بلکه غالباً تضاد طبقاتی میان فرادستان و فرودستان میدانست…. تامپسون اگر به روایت کلان میرسید، تکیهاش بر گستردگی دادههای خُرد بود، انبوهی از دادههای تجربی کاویدهشده. در این روایتِ کلان میشد صدای بیصدایان را شنید. صدای تهیدستان و فرودستان…. ترجمه فارسی تکوین طبقه کارگر در انگلستان گرچه پس از پنجاهواندی سال به دست خوانندگان فارسیزبان میرسد، اما سالهاست که میتوان ردپای تامپسون را در کار تنی چند از مورخانی یافت که پژوهششان درباره گذشتههای دور و نزدیک ایران بوده است…. در تاریخنگاری ایران که عمدتاً تختهبند تاریخنگاریهای ملیگرایانه و آیینی و استالینی بوده است، ترجمه فارسی اثر بزرگ تامپسون ستودنی است. (برگرفته از پیشگفتار یرواند آبراهامیان بر ترجمه فارسی)
پندهای ناشنیده
نویسنده: زکریا تامر
مترجم: غلامرضا امامی
ناشر: انتشارات کودکان یزد
تعداد صفحات: ۵۰ صفحه
قیمت: ۲۵۰ هزار ریال
این کتاب برای گروه سنی «ج» منتشر شده و حاوی داستانهای کوتاه با موضوعات مختلف برای کودکان است که بعضی از آنها از زبان حیوانات نقل شده است.
ازجمله داستانهای این کتاب میتوان به «گیاه آبیرنگ»، «پرندگان شنا میآموزند»، «گاو عصبانی»، «تنبلی»، «پزشک»، «قضاوت خورشید»، «مادران»، «تمساح بالدار»، «دستمال سیاه در آسمان آبی»، «ماهی نادان»، «سنجاب پرچانه»،«خالق صحراها»، «گوسفند چاق» و «خروسی که آواز نمیخواند» اشاره کرد.
زکریا تامر نویسنده جهان عرب در سال ۱۹۳۱ در دمشق زاده شد و ساکن آکسفورد است. او از سال ۱۹۵۷ نوشتن داستان کوتاه را آغاز کرد و از سال ۱۳۹۶۰ تا ۱۹۶۳ مدیر دایره نشر در وزارت فرهنگ سوریه شد و پس از آن سردبیر مجلههایی مانند «الموقف العربی»، «المعرفه» و نیز مجله ای برای کودکان به نام «رافع و اسامه» شد. داستانهای او به بیشتر زبان ها برگردانده شده و جوایز فراوانی را نصیبش ساخته است. داستانهایی آمیخته از طنز و واقعیت، گذشته و حال، که سبکی نو در ادبیات جهان پدید آورد. از وی پیش از این کتابهای «رعد» و «بهاری خاکستری» با ترجمه غلامرضا امامی در ایران انتشار یافته است.
در آغاز کتاب مقدمهای به قلم نویسنده برای نسخه ترجمهشده ارائه شده است، زکریا تامر در بخشی از آن نوشته است: «همواره تلاش کردهام طوری بنویسم که خوانندهام نه خسته شود و نه وقت او را با درازهگویی تلف کنم. البته داوری نهایی این سخن با طیف خوانندگانی است که تلاشهای مرا موفق یا ناموفق ارزیابی میکنند.
اکنون که کتاب من با عنوان «پندهای ناشنیده» به زبان فارسی منتشر میشود، امید دارم که موفقیتی به همراه داشته باشد و دوستان جدیدی بیابد. دوستانی دوستدار کلمه، کلماتی که پل میشوند برای ارتباط بافضاهایی تازه از تک تک افراد بشر میخواهند که برای پدید آمدن زندگی شایسته نام انسان تلاش کنند.»
غلامرضا امامی، نویسنده و مترجم کودک و نوجوان است که تا بحال بیش از ۴۰ اثر تالیفی و ترجمه در کارنامهاش دارد. از آنجمله میتوان به: «آبی کوچولو، زرد کوچولو»، «بامزه در فارسی»، «لبخند بی لهجه»، «راز قلعه»، «سفر کک و مک»، «سال پرکار» و «تخم مرغ عجیب» اشاره کرد.
افسردگی
نویسنده: کوام مکنزی
مترجم : بابک سراسکانی
ناشر: هرمس
تعداد صفحات: ۱۶۸ صفحه
قیمت: ۳۰۰۰۰ تومان
جانهای افسرده برآمده از جهان در تنش و افسردهی امروزند. افسردگی بیماری رایجی در جهان است، بسیاری از شخصیتهای معروف به افسردگی دچار بودهاند و شاید نامیترین آنها چرچیل باشد که افسردگی را سگ سیاه خودش مینامید. اما رشد چهار برابری افسردگی در سه دههی اخیر، ایران را در میان پنج کشور اول جهان از نظر ابتلا به افسردگی قرار داده است. مهاجرت فراگیر از روستا به شهر، تجربهی شتابزدهی مدرنیته، کمرنگشدن مناسبتهای جمعی و به همین نسبت کمشدن حمایتهای جمعی، استرس فراگیر بهموجب ناکامیها و مسائل معیشتی از عوامل این رشد سریع عنوان شده است. علت این امر هرچه باشد، افزایش نرخ خشونت، بهعنوان تابعی از افسردگی، در جامعه در سطح خشونت خانگی، فیزیکی، کلامی تا عاطفی تأمل برانگیز و زنگ هشداری است که آگاهیبخشی دربارهی این بیماری را ضروری میکند.
کتاب «افسردگی»، اثر کوام مکنزی شامل اطلاعات جامع و ارزشمندی در زمینهی افسردگی و مسائل مربوط به آن است. مکنزی، روانپزشک و استاد دانشگاهی است که در طی سالهای فعالیت حرفهای خود با انتشار صدها کتاب و مقاله به افزایش شناخت عمومی از بیماریهای روان کمکی شایان کرده است. او در این کتاب لحن سادهای را برگزیده و مطالب را با رویکردی علمی بیان کرده است. در سه فصل ابتدایی کتاب، افسردگی تعریف شده و علتها و انواع آن معرفی میشود. پنج فصل بعدی به رویکردهای مختلف کمکی از خودیاری، رویکردهای تخصصی درمان روان تا درمان با کمک پزشک عمومی پرداخته شده است. در اینجا اطلاعات جامعی در خصوص داروهای مخصوص انواع افسردگی، موارد تجویز و عوارض جانبی آنها به تفصیل ارائه شده است. در نهایت، فصلهای پایانی به مسائلی چون ارتباط جنسیت، سن، داغدیدگی با افسردگی و راهنمایی مختصری دربارهی کمک به دوستان و اعضای خانواده اختصاص یافته است.
مکنزی در این کتاب برخی از باورهای عمومی غلط در ارتباط با افسردگی، نحوهی مواجهه ما با خدمات درمانی، بیمار و مسائل مربوط به افسردگی را بیان کرده است. از این میان میتوان به مسائلی چون بیتوجهی به افسردگی در کودکان، رهاکردن درمان از روی ناامید شدن از یک روش درمانی یا تجویز بهخصوص، تلاش نامناسب به نیت تسلیبخشیدن به فرد داغدار؛ برای مثال با برشمردن خوبیهای فرد متوفی و اجازهی صحبتهای ناراحتکننده را به او ندادن، بیتوجهی یا دستکمگرفتن خطر خودکشی در کسی که در معرض آن است، استفادهی خودسرانه از داروهای گیاهی با باور اشتباه به اثر جادویی آن یا در نظر نداشتن امکان ایجاد تداخل دارویی، استفادهی خودسر از داروهای ضداضطراب که میتوانند اعتیادآور باشند، اشاره کرد. از این میان دو مورد را به اختصار توضیح میدهم.
این روانپزشک، شیوههای درمانی را به سه نوع درمان روانشناختی، دارویی، جسمی تقسیمبندی و دربارهی هر یک توضیحات جامعی ارائه میکند. در این میان، به تردید برخی بیماران در مورد مصرف داروهای ضدافسردگی اشاره میکند و میگوید: «اگر در مصرف داروهای ضدافسردگی تردید دارید، به یاد داشته باشید که پزشکان برای فریبدادن بیماران داروهای ضدافسردگی را تجویز نمیکنند. ممکن است غیرممکن باشد که بتوانید بدون استفاده از این داروها از پس مشکلاتتان برآیید». همچنین به تصور شوکدرمانی بهمانند شکنجهای قرون وسطایی و برآشفتن منتقدان از خشونت بار بودن این روش را طرح میکند. سپس ضمن بیان کارامدی و بیخطری ـ تا جایی که در افسردگیهای بعد از زایمان هم توصیه میشود ـ این روش، تصویر کلیشهای شوکدرمانی را با تصویری بسیار متفاوت جایگزین میکند که در آن در حین گذشتن جریان برق از سر فردی که تحت بیهوشی خفیف قرار گرفته است، فقط حرکتی خفیف در انگشت پا مشاهدهشدنی است.