امضای توافقنامه نهایی بین ایران و توتال در زمینه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی
کاردرمدیرعامل شرکت ملی نفت ایران از امضای توافقنامه نهایی بین وزارت نفت و شرکت توتال فرانسه در زمینه توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی تا آخر خبر داد. وی گفت: در حال حاضر با توتال برای فاز ۱۱ در مرحله مذاکره برای قرارداد هستیم و مباحث مالی آن حل شده است. کاردر با بیان اینکه تاکنون رای دادگاهی علیه توتال در رابطه با ایران صادر نشده، اظهار کرد: زمانی که قانون داماتو با کمک فرانسه و پارلمان اروپا لغو و اعلام شد که تحریم داماتو یک قانون فرامرزی است و در کشور اروپا قابل اجرا نیست، توتال را تهدید کردند. حتی بسیاری اعلام کردند که سهام توتال در بورس آمریکا زمین می خورد،اما این اتفاق به دلیل موضع قوی اتحادیه اروپا درمورد اینکه شرکتهای اروپایی مستقل هستند گرفت، پیش نیامد. مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران با اشاره به سابقه حضور توتال در ایران گفت:شرکت توتال پس از تحریم جزو اولین شرکتهایی است که به ایران آمده . این به این معنا است که می خواهد یک رفتار مستقلانه داشته باشد. مدیرعامل این شرکت اعلام نکرد از قوانین آمریکا تبعیت میکند، بلکه اعلام نمود، اگر قوانین بین المللی محدودیتهایی به اجرا گذارد مجبور به تبعیت هستیم. توتال قبل از توسعه فازهای پارس جنوبی، این میدان را مطالعه کرد و مطالعه فنی نحوه توسعه میدان پارس جنوبی را حدود ۱۷ یا ۱۸ سال پیش، توتال انجام داده است.
اقلیتی دو درصدی که ۸۰ درصد سرمایه ها را در اختیار دارند
غلامرضا مصباحی مقدم، رئیس سابق کمیسیون اقتصادی مجلس و از جمله معدود معممینی به شمار میرود که تا اندازه ای با الفبای علم اقتصاد آشنایی پیدا کرده است. او در سخنان اخیر خود در رابطه با فاعلیت های بانک های کشور با انتقاد از فضای حاکم بر قشر مرفه جامعه و شهوت ثروت اندوزی نوکیسه گان در حکومت اسلامی، از مالکیت ۲ درصد خانوارهای ابر ثروتمند کشور، بر ۸۰ درصد از منابع و تشدید این شرایط در دهههای اخیر خبر میدهد. او میگوید: بنگاه داری بانکهای کشور بجای انجام وظائف بانکی سبب گردیده است تا بیش از ۵۰ درصد از سرمایه بانکها در بنگاههای اگثرا متعلق به خودشان متمرکز باشد. بنابراین بانکها به جای این که تسهیلات و اعتبارات پولی برای جامعه و استفاده عمومم فراهم کنند، بیشتر به خود و نزدیکان خود خدمات رسانی می کنند. طبیعتا با یک چنین شیوه غیر معمول بانک داری کنندمیدهند؛ از اینرو معلوم است که چنین بانکی نمیتواند منشاء خدمت به مردم باشد.
ایران در رتبه ٩٣ برای گردشگری
بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد در سال ٢٠١٧، ایران در شاخص رقابت پذیری سفر و گردشگری رتبه ٩٣ از بین ١٣۶ کشور جهان را به خود اختصـاص داده اسـت. همچنین رتبه ایران از جایگاه نهم در بین کشورهای خاورمیانه در سال ٢٠١۵ به جایگاه هشتم در سال ٢٠١٧ در ایـن گـروه صـعود کرده است. طبق گزارش سال ٢٠١٧ مجمع جهانی اقتصاد، با ورود ٢/۵ میلیون گردشگر بینالمللی به ایران و حدود ٣/۵ میلیارد دلار هزینههای پرداخت شده توسط آنها، متوسط دریافتیهای ایران به ازای ورود هر گردشگر، ١/۶۶۵ دلار بوده است. به طور کلی؛ صنعت سـفر و گردشگری با ارزش افزوده حدود ١/١٠ میلیارد دلاری، سهم ۵/٢ درصدی از کل تولید ناخالص داخلـی ایـران را تشـکیل داده و بـا ۴٧۶ هزار شغل، سهم ٩/١ درصدی از کل اشتغال کشور را به خود اختصاص داده است. بررسی دقیقتر تغییرات رتبه ایران در بین زیرشاخصهای اصلی، دید بهتری نسبت به بهبود ۴پلهای رتبه ایـران در سـال ٢٠١٧ نسبت به سال ٢٠١۵ ارایه میدهد. گزارش رقابتپذیری سفر و گردشگری نشان میدهد که ایـران در شـاخص قیمـت رقـابتی در سـال ٢٠١٧ هماننـد سـال ٢٠١۵ همچنان رتبه اول را کسب کرده است. در سایر شاخصها، به جز شاخص بهداشت و سلامت که در هر دو گزارش اخیـر، رتبـه ٩٣ را کسب کرده، در سه شاخص منابع فرهنگی، پایداری محیطی و منابع طبیعی، جایگاه ایران تنزل یافته و در سایر شاخصها از جملـه زیرساختهای زمینی و هوایی، زیرساختهای حمل و نقل هوایی، منابع انسانی و بازار کـار، بـاز بـودن بینالمللـی، زیـرسـاخت خدمات گردشگری، محیط کسب و کار، اولویتبخشی سفر و گردشگری، آمـادهسازی فنـاوری اطلاعـات و ارتباطـات و ایمنـی و امنیت، رتبه ایران بهبود یافته است. بدترین رتبه ایران در بین مولفههای شاخص رقابتپذیری سفر و گردشگری در سال ٢٠١٧ مربوط به پایداری محیطـی و پـس از آن اولویت بخشی سفر و گردشگری و زیر ساخت خدمات گردشگری بوده است. همچنین بهترین رتبه ایران پس از رقابـتپذیری قیمتها مربوط به منابع فرهنگی و
زیرساختهای زمینی و هوایی است.
ایران گاو شیرده برای روسیه
الگساندر نواک وزیر انرژی روسیه اعلام کرد: ایران خواستار خرید ۱۰۰ هواپیمای سوخو سوپر جت ۱۰۰ است در حالی که در توافقهای اخیر انتظار خرید ۱۲ هواپیما میرفت. وی همچنین گفت: ما شنیدهایم که ایرانیها در نظر دارند این تعداد هواپیما را خریداری کنند؛ با این وجود ما با همتایان ایرانی خود در حال کار و رایزنی برای ارسال هواپیماهای سوخو سوپرجت ۱۰۰ هستیم. همکاران ما توافق فروش ۱۲ هواپیما را تایید کردهاند و ساز و کار آن نیز مورد تایید قرار گرفته است. نواک خاطرنشان کرد: در کوتاهمدت ۳۰ هواپیما را در نظر گرفتهایم و این تنها در وهله اول است؛ چرا که ایرانیها به طور کل به ۱۰۰ هواپیمای سوخو سوپر جت نیاز دارند. پیچیدگیهایی در مورد مجوزها وجود دارد با این وجود ما در حال پیگیری مساله هستیم. آذر نیوز با اشاره به لغو تحریمهای ایران بعد از توافق هستهای نوشت: با توجه به شرایط جدید موانع فروش هواپیما به ایران برداشته شده با این حال به این دلیل که بخشی از قطعات هواپیماهای روسی ساخت آمریکا هستند، روسیه نیز به مجوزهای لازم از سوی آمریکا نیاز دارد. سوخو ۹۵ هواپیمایی با ۹۵ سرنشین است. بر اساس دادههای شرکت هواپیمایی سوخو در حال حاضر ۶۴ هواپیمای سوخو سوپر جت ۱۰۰ در حال بهرهبرداری است.
افزایش ۱۲۸ درصدی بودجه دفاعی و امنیتی در دولت روحانی
محمدباقر نوبخت در نشست خبری خود با اشاره به عملکرد بودجه ای دولت از سال ۹۲ تا ۹۶ گفت:در سال ۹۲ بودجه ۲۱۰ هزار میلیارد تومانی تصویب شده بود که این بودجه در سال ۹۵، ۴۰ درصد افزایش یافت و به ۲۹۴ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان رسید. بنابراین اگر متوسط تورم را سالانه ۱۰ درصد در نظر بگیریم سالی کمتر از ۱۰ درصد بودجه دولت افزایش یافته است. وی در ادامه با اشاره به مقایسه رشد مصارف عمومی بودجه از سال ۹۲ نسبت به سال ۹۵ گفت: منابع بودجه دولت عمدتا معطوف به درآمدها و اوراق مالی بود وکمتر به نفت متکی بود. نوبخت افزود: هزینه های جاری دولت ۵۹ درصد، هزینه های عمرانی ۶۷ درصد و تملک دارایی های مالی ۸۲ درصد در سال ۹۵ نسبت به سال ۹۲ افزایش داشته است. وی با اشاره به چهار محل عمده مصارف جاری دولت گفت: رفاه اجتماعی که شامل کمیته امداد، بهزیستی، حقوق بازنشستگان و ایثارگران است ۶۶ درصد افزایش یافته، در آموزش و پژوهش ۸۲ درصد، در دفاعی و امنیتی ۸۶ درصد و در بهداشت و سلامت ۷۵ درصد رشد داشته ایم بنابراین هزینه های جاری دولت در امنیت و سلامت رشد بیشتری داشته است. وی همچنین با اشاره به عملکرد بودجهای دولت در این چهار سال (از ۹۲ تا ۹۶) گفت: بودجه دولت در حوزه رفاه اجتماعی از سال ۹۲ نسبت به سال ۹۶، ۹۳ درصد رشد داشته، همچنین در آموزش و پرورش ۱۱۶ درصد، دفاع و امنیت ۱۲۸ درصد و در حوزه سلامت ۴۶ درصد رشد داشتهایم