بازارچهی کتاب این هفتهی ما سرکیست به پیشخوان کتابفروشیهای گوشهگوشهی جهان کتاب. عناوین برگزیدهی ما در این گذر و نظر اینهاست:
پنج طیاطر
نویسنده: میرزا آقا تبریزی
بازنویس: صادق عاشورپور
ناشر: نیستان
تعداد صفحات: ۲۸۴صفحه
قیمت: ۱۸۵۰۰تومان
صادق عاشورپور در وادی هنرهای نمایشی به ویژه در زمینه تئاتر در کنار سابقه قابل توجه در نمایشنامهنویسی و حتی کارگردانی، با موضوع پژوهش در هنر نمایش شناخته شده است و پیش از این نیز مجموعه هفت جلدی نمایش ایرانی را با همین پیش زمینه تألیف و منتشر کرده است. تازهترین متن پژوهشی که با ویراست وی منتشر شده است اما کاری متفاوت با سایر آثار اوست. این اثر از منظر تاریخی دارای ارزشی فوقالعاده و از نظر هنری برای بسیاری از هنرجویان و فعالان تئاتر میتواند منبع الهام و اقتباس باشد.
کتاب «پنج طیاطر» که با پژوهش و ویراست وی منتشر شده است به همراه مقدمه جذاب عاشورپور به نوعی سرگذشتنامه و پنج نمایشنامه نخستینی است که در تاریخ هنر نمایش به زبان فارسی نوشته شده است.
به روایت عاشورپور این پنج نمایشنامه را شخصی با عنوان میرزا آقا تبریزی تألیف کرده است و متن آنها تا مدتها پس از تألیف در کتابخانه فتحعلی آخوندزاده در باکو محبوس بوده است تا اینکه محققی آذربایجانی با عنوان ابراهیماف آنها را کشف و باور رایج مبنی بر اینکه نخستین نمایشنامه فارسی را میرزا ملکم خان ناظمالدوله بن میرزا یعقوبخان اصفهانی تألیف کرده است را از بین میبرد.
این پنج نمایشنامه به گفته عاشورپور، با طنزی تند و حتی هزل همراه است و نشاندهنده نفرت و کینه نویسنده نسبت به نظام سیاسی و اجتماعی حاکم بر روزگار خویش بوده است، نظام سیاسی اجتماعی که فساد در لایه لایههای آن موج میزند، نویسنده کوشیده است تا به شکلی مدرن و مردم پسند، یعنی نمایش، هم برای همروزگاران خود و هم برای آیندگان شرایط را به تصویر بکشد.
ارزش تاریخی این کتاب زمانی مشخص میشود که مطلع شویم پس از ترجمه و انتشار فتحعلی آخوندزاده به زبان فارسی اولین متن نمایشی منتشر شده به زبان فارسی پنج نمایشنامهای است که میرزا آقا تألیف کرده و تا مدتها نویسنده آن مغفول مانده و تألیف شده توسط فرد دیگری محسوب میشده است.
عاشورپور برای بازنویسی و ویراست تازه متن این نمایشنامه با حفظ وفاداری به اصل متن نوشته شده توسط میرزا آقا، سعی کرده به نوعی به دراماتیزه کردن اثر وی دست بزند؛ بر این اساس برخی از صحنهها به نمایش اضافه و گاه حذف شدهاند به شکلی که به ماهیت اثر وی چیزی افزوده نشود. همچنین به گفته عاشورپور گاهی نیز با توجه به بافت قصه نمایشنامه و به ضرورت و تشخیص، صحنهای در صحنهای دیگر ادغام گردیده، یا شخصی از اشخاص بازی حذف یا اضافه شده است، که هیچ کدام بر مبنای سلیقه وی صورت نگرفته و تماماً به ضرورت و با توجه به قصه نمایشنامههای میرزا آقا و به همان شکل و روند قصه انجام پذیرفته است.
این کتاب با چنین رویکردی پنج نمایشنامه میرزا آقا را با عناوین سرگذشت اشرف خان، زمان خان بروجردی، کربلا رفتن شاهقلی میرزا، آقا هاشم خلخالی و حاجی مرشد کیمیاگر را در خود جای داده است.
هایدگر در افق تاریخی ما
نویسنده: بیژن عبدالکریمی
ناشر: نقد فرهنگ
قیمت: ۲۰۰۰۰ تومان
تعداد صفحات: ۳۲۰صفحه
نشر ، کتاب « » نوشته را منتشر کرد.
کتاب «هایدگر در افق تاریخی ما» شامل مباحث زیر است: ما و برگسون | فردید، هایدگر و فیلوژرمنیسم | جلال آل احمد، غرب زدگی و ضرورت بازگشت به سنت | «نقد هایدگر از عقلانیت» و «بنیادگرایی» | طنز تلخ هایدگر در ایران | موانع فهم هایدگر در ایران | پرسش از رابطه میان «گذر از نهیلیسم» و «فاشیسم» | به بهانه انتشار «دفترچه های سیاه» هایدگر | موقعیت تفکر هایدگر در جامعه ایران | پرسش هایی شاعرانه از خطوط سفید یک اثر | سکولاریسم و هایدگرشناسی سکولار در ایران | نسبت هنر و تفکر | نقش هنر در تفکر هایدگر | ما و تکنولوژی | مقدمه مترجم فارسی بر مقاله «ذات آزادی» اثر مارتین هایدگر | «ذات آزادی» اثر مارتین هایدگر
در پشت جلد این کتاب آمده است: «این کتاب در خصوص نحوه ورود، حضور و اثرگذاری اندیشه های مارتین هایدگر در افق معنایی و تاریخی ما ایرانیان به همراه نیمنگاهی به موقعیت هایدگرشناسی در ایران و تحولاتی است که در حوزه ترجمههای آثار این حکیم بزرگ آلمانی و مطالعات هایدگرپژوهی در ایران صورت گرفته است. آن چه وحدت بخش این اثر است تلاش به منظور تأمل درخصوص پرسشهای بسیار متعددی است که پیرامون اندیشههای هایدگر و حضور آن در ایران وجود دارد.
بحث از هایدگر و نقش تفکر وی در ایران برخاسته از ضرورت بنیادی تأمل بر این پرسش است که چگونه جهان کنونی را درک کنیم، چگونه نسبتی باید با آن برقرار کنیم و ما ایرانیان چگونه میتوانیم در جهان معاصر به درک شایسته ای از جهان و هستی دست یابیم که به تعارضات، آشفتگیها و بی سروسامانی درونی عالم ویران شده خود وحدت و انتظامی دوباره بخشیم. در این مجموعه کمی به این پرسش نیز میاندیشیم که آیا اندیشههای هایدگر در این میان میتواند به ما یاری دهد یا وضعیت را برایمان آشفتهتر و پرابهامتر ساخته است، یا آنکه مسئله پیچیدهتر و غامضتر از آن است که بتوان پاسخی قطعی و یکسویه به این پرسش عرضه کرد. »
خانه
نویسنده: دیوید استوری
مترجم: غلامرضا صراف
ناشر: چترنگ
تعداد صفحات: ۱۰۱صفحه
قیمت: ۹۵۰۰ تومان
این نمایشنامه شامل دو پرده است و در پشت کتاب درباره اثر چنین نوشته شده است: «اشکال گوناگون ازخودبیگانگی را شاید بتوان بهطور کامل در نمایشنامه منزلگاه (خانه) یافت. این نمایشنامه در یک تیمارستان اتفاق میافتد که در آن چهار شخصیت از طریق صحبتهای عادی و اتفاقی خود به مصداق کنایهوار نام نمایشنامه اشاره میکنند (که ممکن است معنای وطن، محل سکونت، یا احساس تعلق را نیز دربرداشته باشد.)
شاید در میان نویسندگان عصر ما هیچکس بهاندازه استوری موقعیتهای واقعی زندگی را چنین با جزئیات به صحنه نکشانده و تا به این حد از آنها برای نشان دادن انسان نوین و قراردادهای اجتماعی استفاده نکرده باشد.»
دیوید استوری در سال ۱۹۳۳ در یورکشایر به دنیا آمده و دانش آموخته مدرسه هنر اسلید است. وی را در انگلیس به عنوان داستان پرداز و در آمریکا به عنوان نمایشنامه نویسی که رمان هم مینویسد، میشناسند. ۹ مجلد از نمایشنامه های وی به چاپ رسیده که از بین آنها نمایشنامه «در جشن»، «خانه» و «پیمانکار» از سمت مجمع منتقدین نیویورک به عنوان بهترین نمایشنامه سال شناخته شده است. همچنین کتاب «این زندگی ورزشی» اولین رمان به قلم وی بوده و موفق به دریافت جایزه آمریکایی قصه مک میلان بوده است.
تخته پارهها؛ درآمدی به فلسفه ارتباطات
نویسندگان: مهدی یوسفی و محسن بدره
ناشر: پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات
تعداد صفحات: ۲۳۷ صفحه
کتاب«تخته پارهها؛ درآمدی بر فلسفه ارتباطات» پژوهشی است که توسط مهدی یوسفی و محسن بدره با نظارت علیرضا قائمی نیا در پژوهشگاه فرهنگ، هنر و ارتباطات و با گفتار اختصاصی پروفسور رابرت تی. کریگ انجام شده است. فلسفه ارتباطات، حوزهای از دانش گسترده ارتباطات است که به مطالعه عقلانی ماهیت ارتباطات میپردازد.
این کتاب دو چارچوب «فلسفه مضاف ارتباطات» و «فلسفه ارتباطات به منزله فرانظریهورزی» را برای این زیر حوزه دانشی پیشنهاد کرده و بسط میدهد. این کتاب در ۲۳۷ صفحه و هفت فصل تدوین شده است: فصل اول: فلسفه ارتباطات – فصل دوم: هویت نظری دانش ارتباطات – فصل سوم: رشتگی ارتباطات – فصل چهارم: فرانظریهها و پیشفرضهای فرانظری – فصل پنجم: چشماندازهای فرانظری به ارتباطات – فصل ششم: انسانشناسی فلسفی ارتباطات – فصل هفتم: فلسفه اسلامی ارتباطات. همچنین در بخش ضمائم نیز «منبعشناسی فلسفه ارتباطات» درج شده است.