خوشبینی زنگنه برای افزایش تولید نفت
بیژن زنگنه در جریان برگزاری نشست ۱۶۹ اوپک در جمع خبرنگاران اظهار داشت که برنامه ما این است ظرفیت تولید نفت ایران درپنج سال آینده به ۴ میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه در روز برسد. وی با تأکید بر موضع ایران مبنی بر بازگرداندن نظام سهمیه بندی، گفت: سقف تولید هیچ سودی برای ما و دیگر اعضای اوپک ندارد، هر یک از اعضا باید سهمیه جداگانه داشته باشند. عقیده ما براین است که نظام سهیمه بندی در اوپک احیا شود اما فکر نمیکنم در این نشست بتوانیم درباره مسئله مذکور به توافق برسیم ضمن اینکه پیشنهاد فوق را در این نشست مطرح نخواهیم کرد زیرا زمینهای ندارد. وزیر نفت همچنین با بیان این که ایران هم اکنون روزانه سه میلیون و ۸۰۰ هزار بشکه نفت خام تولید می کند، گفت: تولید نفت خام ایران بزودی از مرز چهار میلیون بشکه فراتر میرود. زنگنه رقم صادرات نفت خام ایران در ماه مه را بیش از ۲ میلیون بشکه نفت عنوان و اضافه کرد: ایران پس از بازگشت به سطح تولید پیش از تحریمها، روند افزایش تولید نفت خود را ادامه خواهد داد.
قرارداد خرید هواپیمای ایرباس زمین گیر شد
مقصود اسعدی سامانی دبیر انجمن شرکتهای هواپیمایی در خصوص مشکلاتی که از سوی ایرباس برای فروش هواپیما به ایران عنوان شده است، میگوید: بین شرکتهای بوئینگ و ایرباس یک رقابت تنگاتنگی در بازار ایران وجود دارد که متاسفانه فروش هواپیما به ایران را با مشکل مواجه کرده است. وی با اشاره به اینکه شرکت ایرباس برای فروش هواپیما به ایران باید مجوز اوفک را داشته باشد، این مجوز هم باید از سوی آمریکا داده شود. وی همچنین به ممنوعیت معامله با دلار برای ایران اشاره کرد و اظهار داشت: شرکت ایرباس به دلیل مشکل دلار هم نمیتواند با ایران معامله داشته باشد، بنابراین باید منتظر ماند تا مشکلات بانکی پیش روی معاملات ایران حل شود. وی در خصوص خرید هواپیما از سوی سایر ایرلاینها، اظهار داشت: در حال حاضر موضوع تامین مالی از طریق فاینانس خارجی مطرح است که هنوز به دلیل محدودیتهای موجود در بخش بیمه فاینانس با مشکل مواجه شده است، متاسفانه صندوق توسعه ملی با سازوکار و قوانین سخت گیرانهای که دارد، قادر به تامین نیاز شرکتهای هواپیمایی نیست.
تاکنون همه تلاشها برای افزایش تولید بی نتیجه بوده است
رضا شهرستانی یکی از مسئولین صنعت فولاد کشورمیگوید: در شرایط فعلی عدهای معتقدند برجام نتیجه میدهد و با رفع تحریمها، سرمایههای خارجی وارد ایران میشوند و در نتیجه بانکها میتوانند بابت اجرای طرحها به بخش تولید وام پرداخت کنند. این اتفاق در شرایط ایدهآل صورت خواهد گرفت،اما واقعیت این است که افراد به فکر سرمایه خود هستند و به دنبال سرمایهگذاری درجایی با حداقل ریسک و افزایش بهرهوری میروند. وی با بیان اینکه سرمایهگذاری در هیچ جا مانند بانک بدون ریسک نیست، میگوید: دولت به منظور کاهش وابستگی بودجه به نفت، فشار زیادی به تولیدکنندگان برای دریافت مالیات وارد میکنند در حالی که هیچ فشاری برای دریافت مالیات به سیستم بانکی و سپردهها وجود ندارد، در نتیجه سرمایهها از بخش تولید به بانکها رفته است. دولت نیز به دلیل معوقههای بانکی و بدهی به پیمانکاران نتوانسته فعالیتهای زیرساختی را به خوبی انجام دهد و اگر این سیاست ادامه یابد، به ضرر کشور است. شهرستانی با اشاره به سپرده گذاری ۹۰۰ هزار میلیارد تومانی در بانکها، گفت: بدهی دولت به بانکها و پیمانکاران نیز به ۵۰۰ هزار میلیارد تومان میرسد که با این حساب مجموع این نقدینگی به ۱۴۰۰ هزار میلیارد تومان خواهد رسید و اگر سود بانکی کاهش یابد، این نقدینگی از بانکها خارج میشود و تورم زیادی به همراه خواهد داشت. این عضو انجمن فولاد با بیان اینکه برخی شرکتها برای سرمایهگذاری و مشارکت با تولید کنندگان ایرانی در صنعت فولاد مذاکراتی را انجام دادهاند، گفت: هیچکدام از این مذاکرات هنوز قطعی نشده و برخی صحبتها نیز در حد سرمایهگذاری چند میلیون دلاری است که رقم چشمگیری به حساب نمیآید.
لغو قرارداد خرید ۵۰۰ دستگاه واگن قطار
یکی از اقدامات دولت در رِژیم گذشته تقویت تولید داخلی وحضور گسترده در بازار جهانی بود. در این رابطه چند مجتمع واگن سازی منطبق با تکنولوژی روز راه اندازی شد . در بعد از انقلاب صنعت واگن سازی هم مانند سایر صنایع به فراموشی سپرده شد و کار به دست مافیای حکومتی افتاد که با وارد کردن انواع واگن از چین و ماچین ارقام نجومی دلالی و واسطه گری بدست آوردند. اخیرا باز فیل مافیا یاد هندوستان افتاده و زمینه برای خرید ۵۰۰ واگن از خارج را تدارک دیده بودند که بنا به گفته ناصر سراج رئیس سازمان بازرسی کل کشور آنرا لغو کرده است. ظاهرا ممانعت سازمان بازرسی.از این خرید تقویت صنعت واگن سازی کشور بوده است که اگر چنین باشد تصمیم به جایی گرفته شده است.
۳۰ درصد شبکه آبرسانی کشور نیاز به بازسازی داردد
علی سید زاده مدیر مصرف و نظارت بر کاهش آب بدون درآمد شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه طول شبکه آبرسانی در شهرهای مختلف کشور ۱۴۲ هزار کیلومتر است، میگوید ۴۰ هزار کیلومتر از شبکه آبرسانی شهری در کشور فرسوده است و نیاز به بازسازی دارد برای بازسازی ۴۰ هزار کیلومتر شبکه آبرسانی فرسوده شهری به ۷۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است. وی با اشاره به میزان هدر رفت آب از شبکههای آب رسانی شهری گفت: بر اساس ارزیابیهای انجام شده میزان هدر رفت آب در شهرهای کشور ۲۶ درصد است که بخشی ظاهری و بخشی واقعی است. سیدزاده با اشاره به اینکه برنامههای متنوع برای بازسازی شبکه آبرسانی تدوین شده است، افزود: کنترل و پایش شبکههای آبرسانی، جلوگیری از صدمات به شبکه توزیع و توجه به استانداردهای بینالمللی از جمله برنامههای مهم این شرکت برای تأمین آب است. وی با اشاره به مشارکت سرمایهگذاران خارجی در طرحهای آبرسانی در شهرها و روستاها خاطرنشان کرد: پس از برجام و برطرف شدن تحریمها شرکتهای خارجی برای مشارکت در طرحهای آبرسانی اعلام آمادگی کردند که یک شرکت کرهای در بازسازی شبکه آبرسانی بوشهر مشارکت میکند.