خانه » اقتصاد هفته » گزیده خبرهای اقتصادی هفته 11 – 95

گزیده خبرهای اقتصادی هفته 11 – 95

رشد ۳۰ درصدی نقدینگی و افزایش بدهی دولت

بانک مرکزی در گزارشی با اشاره به افزایش ۳۴ درصدی سپرده های مدت دار، از کاهش بدهی بانک‌ها به این بانک خبر داد. حجم نقدینگی در اسفندماه ۱۳۹۴ به رقم ۱۰۱۷۲.۹ هزار میلیارد ریال رسید که نسبت به سال قبل از آن (۱۳۹۳) ۳۰ درصد رشد نشان می دهد. حجم پول در این مدت ۱۳۶۷.۱ هزار میلیارد ریال بوده که نسبت به سال ۹۳ برابر ۱۳.۲ درصد رشد را تجربه کرده است، ضمن اینکه میزان شبه پول نیز در این مدت ۸۸۰۵.۸ هزار میلیارد ریال بوده که رشد ۳۴.۲ درصدی را نشان می دهد. همچنین دارایی بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی در این مدت به رقم ۲۰۴۰۲.۸ هزار میلیارد ریال رسیده که رشد ۲۵.۲ درصدی را نسبت به سال ۹۳ نشان می دهد. این دارایی ها شامل دارایی خارجی، اسکناس و مسکوک، سپرده های قانونی و دیداری نزد بانک مرکزی، بدهی بخش دولتی اعم از دولت و شرکت های دولتی، بدهی بخش غیردولتی و سایر دارایی بانک ها است. بدهی های بخش دولتی به رقم ۱۲۱۸.۳ هزار میلیارد ریال رسیده که ۱۱۹۱.۳ هزار میلیارد ریال آن مربوط به دولت بوده، ۱۸.۶ درصد رشد داشته و ۲۷ هزار میلیارد ریال آن مربوط به شرکت ها و موسسات دولتی است که در این بخش شاهد کاهش ۲۳.۹ درصدی نسبت به سال ۹۳ هستیم. درباره بدهی بانک ها و موسسات اعتباری غیربانکی نیز این آمار حکایت از ان دارد که سپرده های بخش غیردولتی به رقم ۹۸۰۰.۹ هزار میلیارد ریال رسیده است که رشد ۳۱.۲ درصدی را نسبت به سال ۹۳ نشان می دهد.

2395

رکود اقتصادی همچنان قربانی میگیرد

پس از تعطیلی کارخانجات کاشی ایرانا، ارج، آزمایش و ده ها واحد تولیدی ذیگر درچند هفته گذشته این بار رکود کارخانجات تولید کننده محصولات فولادی را هدف قرار داد. محمد آزاد رییس اتحادیه فروشندگان آهن و فولاد میگوید: برخی واحدهای بزرگ آهن و فولاد کشور تولیدات خود را با قیمتی ارزان‌تر از بازار داخلی، بعضا تا ۵۰ دلار صادر میکنند. این امر باعث شده تا رقابت ناعادلانه‌ای در بازار ایجاد شود و تعدادی از کارخانجات تولید کننده محصولات فولادی تعطیل شوند، که کارخانه میلگرد نوشهر و کارخانه میلگرد قزوین دو مورد آن هستند. البته تولید کنندگان فولاد هم چاره ای ندارند ، زیرا که آنها هم با رکود داجلی مواجه اند و هم با رقابت شدید خارجی. آزادهمچنین تصریح کرد: امروز اکثر واحدهای آهن و فولاد به‌دلیل رکود مسکن با مشکل روبه‌رو هستند، این در حالی است که در تمام کشورها وقتی صنفی با رکود مواجه است از آنها مالیات دریافت نمی‌کنند اما در ایران هرروز مالیات‌های سنگین از فروشندگان آهن و فولاد گرفته می‌شود. در حال حاضر قیمت آهن و فولاد در بازار حدود ۱۰ درصد کاهش یافته و به هر کیلو تیرآهن ۱۵۷۰ تومان و میلگرد ۱۴۳۰ تومان به فروش می‌رسد.

تعهد حکومت اسلامی برای مبارزه با پولشویی

حکومت اسلامی با وجود آنکه یکی از پایگه های کلیدی پولشویی در جهان به شمار میرود. معهذا بنا بر گزارش خبرگزاریها در اجلاس اخیر کارگروه اقدام مالی، که یک موسسه بین المللی واقع در پاریس، برای مبارزه با پولشویی است اقدامات ضد پولشویی که برعلیه حکومت اسلامی اعمال میشد را، به‌مدت یک سال به تعلیق درآورد. البته نام ایران همچنان در فهرست کشورهای پرخطر این نهاد باقی خواهد ماند. ضمن آنکه این موسسه به ۳۷ عضو خود و دیگر کشورهای جهان توصیه کرده که در مبادلات ارزی با ایران بسیار هوشیار باشند. کارشناسان معتقدند تعلیق اقدامات ضد پولشویی علیه ایران توسط کارگروه اقدام مالی می‌تواند در مراودات مالی ایران گشایشی هرچند محدود ایجاد کند اما بانک مرکزی باید توضیح دهد چه اتفاقى افتاده و به‌ ازای این تعلیق یک‌ساله چه تعهدی داده است. یک کارشناس اقتصادی در این باره گفت: خلاصه موضوع به این شکل است که بانک مرکزی ایران، اقدام به اجراى دستورالعمل مبارزه با پولشویی مورد نظر کارگروه اقدام مالى مبارزه با تروریسم خواهد نمود. این کارگروه هم برای یک سال موقتاً اسم ایران را در لیست تأمین مالى کنندگان تروریسم نگه می‌دارد ولی علیه ایران، نامه‌نگاری نمی‌کند تا بتوانیم در حدی با بانکها کار کنیم. پس از یک سال اگر این کارگروه تا حد کافی از ما راضی بوده باشد ممکن است اقدامات بعدی را انجام دهد.

ظرفیت پالایش نفت ایران به‌جای افزایش، کاهش یافت

همزمان با توقف و پیشرفت لاک پشتی طرح‌های جدید پالایشگاهی و افزایش واردات بنزین، شرکت پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی از کاهش ظرفیت پالایش نفت از ابتدای سال‌جاری تاکنون خبر داد. با وجود اینکه گفته میشود تولید نفت خام به ۳.۸ میلیون بشکه در روز رسیده، ولی ظرفیت پالایش نفت خام کشور از ابتدای سال جاری به جای افزایش با کاهش داشته است. شاهرخ خسروانی قائم مقام شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی در گزارشی، اعلام کرد: میانگین عملکرد تولید پالایشگاه‌های کشور، از ابتدای امسال تاکنون یک میلیون و ۸۳۰ هزار بشکه در روز بوده که روند کاهشی داشته و حدود ۲۰ هزلر بشگه در روز کمتراز ظرفیت اسمی است. عباس کاظمی معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی ایران اخیرا در جمع خبرنگاران از افزایش بی‌سابقه واردات بنزین به ۱۲ میلیون لیتر در روز خبر داد. در این بین هم اکنون روند ساخت و اجرای طرح‌های جدید پالایشگاهی کشور همچون پالایشگاه ستاره خلیج فارس، طرح ۴۸۰ هزار بشکه‌ای پالایشگاهی سیراف، ۱۵۰ هزار بشکه‌ای پالایشگاه آناهیتا، ۳۰۰ هزار بشکه‌ای پالایشگاه بهمن گنو در بندر جاسک و ۱۲۰ هزار بشکه‌ای پالایشگاه ÷پارس از پیشرفت قابل توجه‌ای برخوردار نیست.

قاچاق پرسود سیگار گسترده تر شده است

بر اساس آخرین آمارها در سال گذشته حجم قاچاق سیگار ۵۴۴ میلیون دلار بوده است که هرچند طبق اعلام مسئولان مبارزه با قاچاق کالا کاهش ۳.۵ میلیارد نخ را تجربه کرده اما افزایش تقاضا در بازار داخلی و سود بالای آن باعث شده که قاچاق این کالا همچنان ادامه داشته باشد. سیگارقاچاق مشکلاتی را برای تولید این کالا در داخل ایجاد کرده است، چرا که به گفته کارشناسان این عرصه، قیمت سیگار قاچاق در مقایسه با سیگار داخلی پایین تر است و همین موضوع افزایش تقاضا برای سیگار قاچاق بالا برده است. به گفته محمد حسین برخوردار – رییس سابق شرکت دخانیات – سیگاری که قاچاق می‌شود در کنار پایین بودن قیمت، کیفیت پایین و نامطلوبی دارد که باعث به خطر افتادن سلامت جامعه می‌شودبنا به گفته وی، بین ۳۵ تا ۴۰ درصد بازار داخلی سیگار را سیگار قاچاق تشکیل میدهد. پیش از این سهم شرکت دخانیات از تامین سیگار داخلی بیشتر بود، ولی حدود یک دهه است که روند نزولی پیدا کرده. در سال‌های قبل‌ سهم تولید سیگار در داخل ۲۴ میلیارد نخ بوده که به ۹ میلیارد نخ کاهش یافته است. آخرین وضعیت تجارت سیگاردر سال گذشته، بنا بر گفته نخعی مدیر کل مبارزه با قاچاق کالا و ارز،مجموع تولید داخلی و مشارکتی ۲۹ میلیارد نخ بوده است و ۱۶.۴ میلیارد نخ نیز واردات قانونی انجام شده است.

سهم امسال ایران از پارس جنوبی: ۵۲۶ میلیون متر مکعب

علی اکبر شعبانپورمدیرعامل شرکت نفت و گاز پارس می‌گوید با آوردن ۵ فاز دیگر پارس جنوبی به مدار تولید تا پایان امسال، مجموع تولید از این میدان ۱۰۰ میلیون مترمکعب افزایش خواهد یافت که به این ترتیب سهم ایران از این میدان مشترک گازی به ۵۲۶ میلیون متر مکعب می‌رسد. وی درباره‌ مجموع درآمدزایی سه فاز ۱۹ و ۲۰ و ۲۱ گفت: مجموع تولید این میادین ۸۴ میلیون متر مکعب گاز است که با در نظر رفتن قیمت ۱۳ سنت برای هر مترمکعب گاز ارزش تولید از ان مدان به حدود ۱۰ میلیون دلار در روز می‌رسد. وی ادامه داد: در کنار این روزانه ۸۰ هزار بشکه میعانات گازی از این فازها تولید می‌شود که ارزش آن نیز به ۳ میلیون دلار در روز می‌رسد، بنابراین اگر پالایشگاه این سه فاز ۳۳۰ روز در سال کار کند درآمد از این فازها به بیش از چهار میلیارد دلار خواهد رسید و تصریح کرد که در این مقطع تزریق سرمایه به پروژه میدان مشترک پارس جنوبی برای گرفتن سهم ایران از این میدان در اولویت است. وی درباره برنامه ایران برای رساندن سهم برداشت از میدان مشترک پارس جنوبی تا پایان امسال به میزان برداشت قطر از این میدان، عنوان کرد: طی دو تا سه سال گذشته قطر طبق اطلاعات ما پروژه توسعه‌ای نداشته و روی نگه داشت تجهیزات تمرکز کرده است بنابراین با رسیدن ایران به برنامه‌های امسال خود در مورد پارس جنوبی تولید ما از این میدان به میزان برداشت قطر خواهد رسید

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*