گفتن از موسم کودکی بی نظر به دنیای خیال و رویا تقریبا محال است، کودکانی که با کند و کاو محیط و آدمهای پیرامونشان در تقلای شناخت هستیاند، برایشان دنیای فریبنده و سراسر رمز و راز داستانهای سرزمین پریان و افسانههای کهن دریچه ای میگشاید به سوی رویا بینی، خلاقیت و اندیشیدن. قصه های پادشاهان نادان و رعایای زیرک، دخترکهای یتیم و شاهزاده خانمهای زیبا، پریهای مهربان و جادوگران دسیسهگر… همین عناصرند که کودک را به سرزمین خیالات مهیج میسُرانند و به او اندیشیدن ورای چارچوبهای معمول را میآموزند. این داستانهای خیال انگیز و پرحکمت که عموما با عباراتی چون «روزی روزگاری در سرزمینهای دور» آغاز می شوند، ضمن ترسیم رویدادهای خارقالعاده، با ظرافتهایی نغز مرز میان داستان و واقعیت را تفکیک میکنند.
تعیین تاریخ دقیق ادبیات کودکان به شکل کلی را شاید بتوان به تلاشهای « شارل پرو» نویسنده و شاعر فرانسوی مربوط دانست، او به عنوان یکی از نخستین گردآورندگان و بازنویسان قصه های پریان، اندیشه های مدرنیستی اش را با مضامین این قصه ها در آمیخت. قصه هایی که امروزه همگی از جملهی آثار کلاسیک و محبوب کودکان به شمار می روند. اگرچه پرو این قصه ها را برای بزرگسالان نوشت اما همین داستانها پس از بنا شدن ادبیات کودک در قرن هجدهم به این حیطه ی ادبیات راه یافتند. «شنل قرمزی» ، «زیبای خفته»، «سیندرلا»، «گربه ی چکمه پوش»، «ریش آبی» و «بند انگشتی» از بهترین آثار پرو محسوب می شوند.
اما نقطه ی آغاز تاریخ ادبیات کودک به شکل مدون را شاید بتوان به آغاز قرن نوزدهم و تلاشهای برادران « گریم» مرتبط دانست. آنها داستانهای فولکلوریک ژرمن را از روی روایت شفاهی قصه پردازان بومی گرد آوردی و ویرایش کردند و برای عرضه به کودکان انتشار دادند.
با این حال، ادبیات کودکان به مفهومی که امروز به آن معتقدیم را « هانس کریست اندرسن » پایه گذاری کرد، مردی که نامش امروز زینت بخش بزرگ ترین جایزه ی ادبیات کودکان جهان است.
داستان های اندرسن در بسیاری از موارد از افسانه های عامیانه الهام گرفته شده است و آن چه آثار او را جاودانه ساخته است، تخیل بسیار قوی ، هنر در پرداختن مطالب و از همه مهم تر احترام عمیق او نسبت به اصالت نیکی و محبت در ذات انسان ها است. کارهای اندرسن چه از لحاظ قالب و چه از لحاظ شخصیت متنوع است از جمله آثار وی « جوجه اردک زشت» ، « لباس جدید پادشاه» و «دخترک کبریت فروش » و « سرباز حلبی » اشاره کرد.
اما مارینا وارنر نویسنده و منتقد آمریکایی طی یادداشتی که در روزنامه ی گاردین به چاپ رسیده است، ده داستان قدرتمند و تاثیر گذار از گذشته تا امروز را در حیطه ی داستانهای کودکانه معرفی کرده است، با هم این فهرست را مرور می کنیم:
۱- درخت سرو اثر برادران گریم ( آلمان)
این داستان، به طبیعت ماهیت داستانهای برادران گریم، قهرمان داستان در معرض خطراتی سخت قرار می گیرد اما به مدد نیروهای خیر و پاکی نجات می یابد.
۲- ملکه ی برفی اثر هانس کریستین اندرسن ( دانمارک)
این داستان یکی از تحسین بر انگیز ترین داستان های اندرسن است، این داستان به مقوله ی نبرد جاویدان میان خیر و شر می پردازد و داستان دو کودک به نامهای « کای» و «گردا» را روایت می کند. کای در چنگ ملکه ی برفی اسیر شده ، قلبش یخ زده و احساسات در او مرده است؛ اما گردا در صدد است با نیروی عشق و شجاعت و وفاداریش یخ ها را آب کند و کای را نجات دهد.
۳- کرّه الاغ طلایی یا تناسخهای آپولیوس اثر لوسیوس آپولیوس (رم باستان)
الاغ طلایی داستان جوانی است که در جامعه رم وارد اجتماع میشود و میخواهد که از جایی شروع کند اما از آنجایی که جامعه خود فاسد شده است و از درون دارد میپوسد و همه فکر و ذکرها متوجه غرایز حیوانی شده است جوان هم به آن سمت میرود و جز ماده و مادینگی چیزی نمیبیند و تا آنجا پیش میرود که کالبد انسانی را از دست میدهد و به الاغ تبدیل میشود.
اما شعور و قوه ادراکش محفوظ میماند و دراین مسخ و تبدیل کالبد به قعر حضیض میرسد و ژرفای تباهی و فساد خود و جامعه روم و اشرافیت آن را میبیند و با تمامی ذرات وجود حس میکند و آنگاه که به منتهای فساد و تباهی میرسد به خود آمده از این خویشتن خود زده میشود و با تمامی وجود میخواهد که کالبدی انسانی و رفتاری انسانی داشته باشد. سرانجام آرزوی او برآورده میشود و او به کالبد انسانی برمیگردد و از پس این زایش دوباره از مادیت (مادینگی و نرینگی) میبرد و به روحانیت رو میآورد. داستان الاغ طلایی داستان سیر و سلوک سالکی است که به حضیض میرسد و پس از آن بلند میشود و بالا و بالا و بالاتر میرود تا به اوج برسد.
شکسپیر از این داستان برای خلق شاهکارش « رویای نیمه شب تابستان» الهام گرفته است.
۴- عروس ببر اثر آنجلا کارتر
آنجلا کارتر، نویسندهی انگلیسی با نگرشی فمینیستی و با استفاده از سبک رئالیسم جادویی متلها و افسانه های شیرین کهن را استحاله می کند، داستان عروس ببر در حقیقت شکل دگرگون شده ی داستان عامیانه ی دیو و دلبر است.
آثار کارتربازگوییهای بازیگوشانه و ویرانگرانه ی او از افسانههای پریان «شارل پرال»، زنان کاردان، تبهکاران سیاهدل، حیوانات مکار و دگرگونیهایی باورنکردنی را شامل میشود. داستانهای او مملوند از طنازیهای بیپرده و زمینی و خیالپردازیهای گوتیک .
۵- قمرالزمان و ملکه بدور
«قمر الزمان و ملکه بدور» یکی از داستانهای هزار و یک شب است. در این داستان به موضوع سندرم زنهراسی یک شاهزاده و مردهراسی شاهدختی جوان پرداخته شده است. قمرالزمان و بدور هریک در مکان جغرافیایی جداگانه و دور از یکدیگر به سر میبرند و حتی نام سرزمین یکدیگر را نمیدانند، اما هر دو به یک بیماری دچارند و سرانجام با تجربهای رویاگونه از آن رها میشوند. بخشی از داستان به چگونگی بیدار شدن شاهزاده و شاهدخت به وسیلهی دیوان اختصاص یافته است. در حقیقت این دیوها باعث رهایی آن دو از بیماری غیر همجنس هراس میشوند.
۶- سیندرلا
این افسانه ی محبوب بازگوکننده قصه ی قدیمی رسیدن به پاداش پیروزمندانه پس از دیدن ظلم و بیعدالتیست. هزاران گونه متفاوت از این افسانه در همهجای دنیا وجود دارد که محبوبترین آن به قلم نویسنده فرانسوی شارل پرو در سال ۱۶۹۷ میلادی به رشته تحریر درآمده است.
امروز «سیندرلا» به معنی کسی است که پس از دورانی از گمنامی و بیخبری ناعادلانه، به کامیابی و سرشناسی میرسد.
۷- مالکیت اثر ای اس بیات
این رمان که مهم ترین اثر این نویسنده ی انگلیسی به شمار می رود در سال ۱۹۹۰ منتشر شد و برای او جایزه ی بوکر را به ارمغان آورد. این رمان زندگی دو عضو آکادمی معاصر را دنبال میکند، که هرکدام مشابه چهرهی ادبی داستانی خیالی ( و نه واقعی) قرن نوزدهمی هستند، که بر رویشان تحقیق میکنند.
۸- عزیز مثل نمک اثر ایتالو کالوینو
این داستان، تنها یکی از صدها افسانه از گنجینهی غنی داستانهای فولکلوریک ایتالیاست. کالوینو، این داستان را در مجموعه داستان مشهورش با نام « قصه های ایتالیایی» گنجانده است، کالوینو گرچه تحت تاثیر ادبیات فولکلوریک و عامیانه است، جنبه های ادبیات آوانگارد نیز در آثارش مشاهده می شوند. او ضمن گردآوری عناصر قصه گویی و افسانه سرایی، در آثارش به ترکیب انگیزه های ادبیات ماجراجویی کلاسیک با عناصر قصه گویی فرهنگ عامیانه می پردازد.
۹- آقای فاکس اثر ژوزف ژاکوب
قهرمان این داستان فولکلور انگلیسی یکی از خشن ترین، خودستاترین و شیادترین مردان ستمگر و زن کش افسانه های فولکلور است.
۱۰- هارون و دریای قصه ها اثر سلمان رشدی
نادین گوردیمر، برنده جایزه ادبی نوبل درباره ی این کتاب گفته است:
“هارون و دریای قصه ها داستانی جذاب و زیبا است که در آن خوبی و زشتی در قالب درامی طنزآمیز با هم در نبردند. ماجراهای پر حادثه و شخصیت های خوب و بد داستان چنان هنرمندانه و زیبا ساخته و پرداخته شده اند که جذابیت آن را هم طراز افسانه های هزار و یک شب ساخته اند.”
این داستان مشابه دیگرآثار رشدی به سبک رئالیسم جادویی نوشته شده است، واقعیتی که رشدی در پوشش افسانه هارون و دریای قصه ها توصیف می کند همان مشاجره ای است که میان هنر و ادبیات از یک طرف و مذهب و ایدئولوژی سیاسی از طرف دیگر در جریان است.