خانه » اقتصاد هفته » گزیده خبرهای اقتصادی هفته چهلم سال 94

گزیده خبرهای اقتصادی هفته چهلم سال 94

ایران در شرائط بحران واقعی آب
رحیم میدانی، معاون وزیر نیرو با بیان اینکه میانگین بارش در ایران یک سوم جهان است، گفت: امروز دیگر در آستانه بحران آب نیستیم بلکه در دل بحران قرار داریم. وی، حل مساله آب را در گرو مدیریت فرابخشی، آسیب‌ شناسی منصفانه و پرهیز از برخورد احساسی دانسته میگوید: ایران کشوری کم آب با میانگین بارش نزدیک به یک‌سوم میانگین بارش جهانی است و ۷۰ درصد گستره کشور در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار دارد که بیشتر جمعیت در این منطقه‌ها زندگی می‌کند. آسیب‌شناسی منصفانه و پرهیز از برخورد احساسی با مساله، موضوع اصلی در رویارویی با بحران کنونی آب در کشور است. میدانی ادامه میدهد: برخی مواد قانونی مانند ماده ۴۵ قانون اساسی درباره توزیع عادلانه آب به بازنگری نیاز دارد. وی بر لزوم نصب تجهیزات اندازه‌گیری آب و حضور گروه‌های نظارت برای جلوگیری از فعالیت متخلفان تاکید کرده و میگوید: وزارت نیرو با تخصیص بودجه‌های مناسب در بودجه‌های ۱۳۹۴ و ۱۳۹۵، به دنبال فراهم کردن بایسته‌های مدیریت کارآمد منابع آب کشور بوده و هست. منابع آب زیرزمینی باید در هر شرایط، دست کم نیمی از نیاز آبی کشور را تامین کند اما این منابع امروز در مسیر نابودی قرار گرفته است. امروز نه در آستانه بحران، بلکه در دل بحران آب قرار داریم که فرونشست زمین‌ها و نزول کیفیت آب از پیامدهای آن است. اصلاح رویه‌های غلط گذشته، افزایش سرعت عمل در کار، جلوگیری از تخلف در آغاز کار و تشکیل دادگاه‌های ویژه و تخصصی به همین منظور، مورد نیاز است.

220211_171

ایران جای نفت، صادرکننده گازوییل شد
عباس کاظمی معاون وزیر نفت با تشریح برنامه توسعه تجارت فرآورده نفتی در دوران لغو تحریم‌ها از ورود به جمع کشورهای صادرکننده بنزین هواپیما خبر داد وگفت: ظرفیت صادرات گازوییل به ۱۸ میلیون لیتر در روز رسید. وی در تشریح برنامه‌های جدید توسعه تجارت صادرات فرآورده‌های نفتی ایران در دوران پساتحریم، گفت: تا چند سال قبل ایران صرفا صادرکننده یک فرآورده نفتی به نام نفت کوره و یا مازوت بود. وی با اعلام اینکه در سال‌جاری برای نخستین بار ایران به جمع کشورهای صادرکننده انواع فرآورده‌های نفتی همچون گازوییل، بنزین هواپیما، نفتا، نفت کوره، نفت سفید و گاز مایع پیوسته است، تصریح کرد: یکی از مهم‌ترین دلایل افزایش ظرفیت مازاد تولید فرآورده‌های نفتی و به ویژه گازوییل برای صادرات، افزایش تولید و گازرسانی به صنایع و نیروگاه‌ها است. مدیر عامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی با تاکید بر اینکه در شرایط فعلی ظرفیتی معادل ۱۸ میلیون لیتر در روز برای صادرات گازوییل ایجاد شده است، اظهار داشت: علاوه بر این، امسال ایران در کنار صادرات نفت خام، به جمع کشورهای صادرکننده بنزین هواپیما و سوخت جت هم پیوسته است.

تلاش برای نوسازی ناوگان هوایی کشور
عباس آخوندی وزیر راه و شهرسازی در حاشیه اجلاس کاپا ۲۰۱۶ از مذاکره سازمان هواپیمایی کشوری با آمریکایی ها برای راه اندازی خط هوایی ایران-آمریکا خبر داد و گفت: سازمان هواپیمایی برای راه اندازی خط هوایی ایران – آمریکا مذاکره خواهد کرد. وی با اشاره به اینکه هم اکنون ۲۵۶ هواپیما در ناوگان هوایی داریم تصریح کرد: از این تعداد ۱۵۶ هواپیما عملیاتی که عمر طولانی دارند این مسئله باعث شده هزینه‌های تعمیر و نگهداری این هواپیماها افزایش یابد. او با اشاره به اینکه برای نوسازی ناوگان به ۱۰۰ فروند هواپیما برد کوتاه نیاز داریم تأکید کرد: برای مسیرهای برد میانی و بلند نیز ۴۰۰ فروند هواپیما نیاز داریم که در این رابطه مذاکراتی را با بوئینگ داشته ایم. آخوندی در پاسخ به پرسش مبنی بر زمزمه‌های خرید هواپیمای سوخو گفت: این اخبار فقط شایعه است و هرگونه خرید هواپیمایی توسط سازمان هواپیمایی انجام می‌شود و در مورد موضوع خرید هواپیماهای ایرباس گفت: قرار است در سفر آتی رئیس جمهور به فرانسه قرارداد خرید ۱۱۴ هواپیمای دست اول بین ایران و این کشور امضا شود. عابدزاده رئیس سازمان هواپیمایی کشوری با اعلام این که فقط ۹ هواپیمای دوربرد در ناوگان هوایی داریم، گفت: هم اکنون ناوگان هوایی نیازمند ۳۰۰ فروند هواپیمای میان پرواز است . وی با بیان این که هم اکنون ۱۶ ایرلاین فعال در کشور داریم اظهار کرد: برای پروازهای کوتاه برد ناوگان هوایی کشور نیازمند ۱۵۰ فروند هواپیمای دارای ۲۵۰ صندلی است. رئیس سازمان هواپیمایی کشوری در اجلاس هوانوردی ۲۰۱۶ اظهار کرد: کشور ایران ۱۰ سال آینده ۵۰۰ فروند هواپیما نیاز دارد که باید در این خصوص به تسهیلات مالی لازم برای خرید این تعداد هواپیما اشاره کرد.

سهم ۲۵ درصدی کشاورزی در صادرات غیرنفتی
مجید قدیری رییس انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان کشور در آیین افتتاح چهاردهمین نمایشگاه بین المللی صنعت دام، طیور و دامپزشکی اظهار کرد: کشاورزی، صنعتی است که ۲۲ درصد اشتغال و ۲۵ درصد صادرات غیر نفتی کشور را تامین می‌کند و در عین حال معادل غذای ۲۲ میلیون نفر در کشور ضایعات قابل مصرف را تولید می‌کنند که این میزان ضایعات برابر با ۱۲ درصد درآمد نفت است. وی با اشاره به قوانین دست و پاگیر حاکم بر این صنایع ادامه داد: قوانین تدوین شده دست متخصصان و فعالان این صنعت را برای صادرات می‌بندد و حتی صادر کنندگان برای خروج محصولاتشان از گمرک به سمت بیرون مرز با مشکلات متعددی روبرو هستند. وی با اشاره به ارزش افزوده بالای صنعت خوراک دام افزود: سیاست‌گذاران اقتصادی باید با عنایت بیشتر به این صنعت به کارخانه‌های رده بالای کشور مجال فعالیت‌های بین المللی بدهند، چرا که در حال حاضر ۲۱ کارخانه تولیدخوراک دام و طیورکشور در رده با کیفیت‌ترین‌های جهانی قرار دارند. موافق قدیری ادامه داد: دولت نباید در قیمت گذاری محصولات پروتئینی وارد و قیمت را به تولید کننده تحمیل کند. عدم دخالت دولت و آزادسازی قیمت می‌تواند کمک بزرگی به این صنایع استراتژیک باشد و باعث شود قیمت تمام شده حتی در مواردی کاهش پیدا کند. وی اضافه کرد: جمعیت کشور به زودی به۱۰۰ میلیون نفر خواهد رسید و این جمعیت پیش از هر چیز نیاز به غذا دارد. حال آنکه ۸۵ درصد از غذای کشور را محصولات کشاورزی تولید می‌کنند و ۹۰ درصد مواد اولیه صنایع غذایی کشور توسط همین بخش تولید می‌شود و تا زمانی که ۲۰ درصد از ضایعات کشاورزی کاهش نیابد کشور به امنیت غذایی نخواهد رسید.

تصمیمات جدید در روابط اقتصادی حکومت اسلامی و چین
“پول ایران در چین بلوکه نیست”؛ این جمله را مجیدرضا حریری، نایب‌‌رئیس اتاق مشترک ایران و چین، می‌گوید و تأکید می‌کند اکنون زمانی است که مقامات سیاست‌گذار پولی کشور باید تصمیم بگیرند این پول را به ایران انقال دهند یا خیر، زیرا از هفته گذشته و با لغو تحریم‌ها، مشکلی برای نقل و انتقال این پول به کشور وجود ندارد. طبق آخرین برآوردها رقم پول‌های بلوکه‌شده ایران در چین حدود ٢٢میلیارد یورو است. در دیدار رییس جمهور چین از ایران رؤسای جمهور دو کشور ١٧ سند همکاری را در تقریبا تمامی حوزه‌ها امضا کردند، گویا فصل تازه‌ای از روابط ایران و چین آغاز شد. بنا به توافق‌های دیروز، به‌صراحت از تدوین استراتژی ۲۵ساله روابط ایرانی- چینی سخن به میان آمد که طبق گفته‌های حریری، طولانی‌ترین توافق میان دو کشور پس از انقلاب خواهد بود. همچنین بنا به مذاکرات دو رئیس‌جمهور، در ١٠ سال، روابط تجاری ایران از ۴٠ میلیارد دلار به ۶٠٠ میلیارد دلار خواهد رسید که به‌طور میانگین ۶٠ میلیارد دلار در سال را هدف‌گذاری کرده؛ این رقم بزرگ‌ترین رقمی است که برای تعاملات یک کشور با ایران در حوزه تجاری از آن یاد شده است.

مازاد عرضه نفت مشگل جدید صادرکنندگان
آژانس بین‌المللی انرژی اعلام کرد که بازار نفت ممکن است به دلیل افزایش تولید نفت ایران که کاهش تولید در دیگر نقاط را خنثی می‌کند با اشباع بیشتری روبه‌رو شود. آژانس بین‌المللی انرژی در یک ارزیابی بدبینانه از چالش‌های پیش روی صنعت نفت جهانی هشدار داد که در سال ٢٠١۶ نیز بازار برای سومین سال متوالی با یک مازاد عرضه روزانه دست‌کم یک میلیون بشکه‌ای مواجه خواهد بود. تولید کشورهای غیر اوپک در سال جاری کاهش خواهد یافت ولی این کاهش تولید به وسیله رشد کندتر تقاضا و افزایش تولید نفت ایران خنثی خواهد شد. اگر مسائل تغییر نکند، بازار نفت احتمالا در مازاد عرضه غرق خواهد شد. اگر ایران برای عرضه نفت خود تحت شرایط جذاب اقدام کند و رقبایش در اوپک همچون عربستان نپذیرند که در حاشیه باشند، قیمت‌ها بیش از پیش کاهش خواهد یافت. این نهاد مستقر در پاریس پیش‌بینی کرد، تحت چنین شرایطی فشار زیادی روی توان نظام نفتی جهان برای جذب مازاد عرضه وارد خواهد شد. نیل آتکینسون، رییس جدید بخش بازار نفت آژانس بین‌المللی انرژی گفت: پیش بینی مقدار دقیق نفت ورودی به بازار دشوار است ولی ایران نشان می‌دهد که به میدان بازگشته است. عربستان و دیگران می‌خواهند نشان دهند که میدان را خالی نخواهند کرد. آنها قصد ندارند بازنده این نبرد باشند و می‌گویند به بازار خوش آمدی. این بازار آزاد است. ایران متعهد شده که روزانه ۵٠٠ هزار بشکه به تولید نفت خود اضافه خواهد کرد. آژانس بین‌المللی انرژی برآورد کرد که ایران تا ماه مارس روزانه ٣٠٠ هزار بشکه نفت بیشتر روانه بازار خواهد کرد. این رقم کاهش عرضه روزانه ۶٠٠ هزار بشکه‌ای تولیدکنندگان بیرون اوپک در سال ٢٠١۶ را خنثی خواهد کرد. سال گذشته تولید نفت کشورهای بیرون اوپک و در راس آنها امریکا روزانه یک میلیون و ٣٠٠ هزار بشکه افزایش یافت و به ۵٧ میلیون و ۶٠٠ هزار بشکه در روز رسید. تولید اوپک تحت هدایت عربستان و عراق طی ١٢ ماه گذشته افزایش یافته است. این سازمان در سال ٢٠١۵ به طور متوسط روزانه ٣٢ میلیون بشکه نفت تولید کرد که روزانه حدود یک میلیون بشکه بیشتر از سال ٢٠١۴ است.

نخستین قرارداد فروش نفت ایران به اروپا نهایی شد
پالایشگاه یونانی هلنیک پترولیوم از دست یافتن به قراردادی برای خرید نفت ایران خبر داد که بر اساس آن همچنین قرار است بدهی ۵۰۰میلیون یورویی این شرکت به ایران پرداخت شود. شرکت پالایشگاهی هلنیک پترولیوم با انتشار بیانیه‌ای در این زمینه افزود: شرکت هلنیک پترولیوم و شرکت ملی نفت ایران به موافقت‌نامه‌ای بلندمدت دست یافته‌اند که شامل همکاری در زمینه عرضه نفت است و قرار است تحویل محموله‌های نفتی به‌سرعت آغاز شود. مقامات نفتی ایران هفته گذشته اعلام کردند دستور افزایش ۵۰۰هزار بشکه‌ای تولید روزانه نفت ایران را صادر کرده‌اند. هلنیک پترولیوم پیش از وضع تحریم‌های غرب علیه ایران حدود ۲۰ درصد نفت مورد نیاز خود را از ایران تأمین می‌کرد. این شرکت همچنین ۵۰۰میلیون یورو به ایران بدهکار بود که با بهانه قرار دادن تحریم‌ها از پرداخت آن به ایران خودداری کرد. بر اساس این گزارش در موافقت‌نامه جدید بین این شرکت و شرکت ملی نفت ایران قرار شده است دیون هلنیک پترولیوم به ایران که مربوط به قبل از وضع تحریم‌هاست تسویه شود.

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*