بازارچه کتاب با بهارک عرفان
صفحهی بازارچهی کتاب ما؛ بیشتر از هر مطلب دیگری بوی ایران و امروز و کتاب می دهد. باز هم به همراه خبرنگارمان بهارک عرفان در تهران؛ سری به پیشخوان کتاب فروشیهای شهر زده ایم و عناوین تازه را برگزیده ایم. با هم بخوانیم…
پارتیزان و کبوتر
نویسنده: ژان ژاک مایو
مترجم: بهروز حاجی محمدی
ناشر: ققنوس
قیمت: ۱۸۰۰۰ تومان
تعداد صفحات: ۳۸۴ صفحه
«پارتیزان و کبوتر» کتابی است درباره همه آثار و زندگی ساموئل بکت که میتواند منبعی برای سهولت دسترسی استنادهای پژوهشی درباره این نویسنده ایرلندی باشد. این اثر با گردآوری و ترجمه بهروز حاجی محمدی از سوی ققنوس منتشر و به نمایشگاه کتاب می رسد.
این کتاب شامل مقالاتی است که استادان، پژوهشگران و منتقدان جهان درباره ساموئل بکت نوشته اند و بخش هایی از آن هم توسط گردآورنده به فارسی ترجمه شده است.
به گفته احمد طهوری، مدیر روابط عمومی انتشارات ققنوس، در این اثر برای سهولت دسترسی محققان آثار بکت، ارجاعات و پانوشت هایی هم آورده شده است. همچنین به دلیل آنکه بکت از نویسندگان نهضت مقاومت در فرانسه بوده، مولف کتاب نام آن را نیز براساس این دیدگاه انتخاب کرده است.
«بکت دکارتی از کتاب دیوید پتی»، «سه رمان و چهار نوول»، «صحنه های هویت و جسدهای مردگان» و همچنین مقاله بکت و کتاشناسی او که شامل مهم ترین آثار انتقادی از این نویسنده و نمایشنامه نویس ایرلندی تا سال ۲۰۰۴ است نیز در این اثر گنجانده شده است.
ساموئل بکت متولد آوریل ۱۹۰۶، نمایشنامهنویس، رماننویس و شاعر ایرلندی است ، او دیدگاهی تقریبا بدبینانه به زندگی انسان دارد، ولی منکر تلاش انسان برای تعالی او و بهتر شدن اوضاع زندگیاش نیست. این نویسنده با طنزی که در نوشتههایش مشهود است در برخی آثارش به نقد اصول کاتولیک پرداخته است. «در انتظار گودو» از معروفترین آثار نمایشنامهای این نویسنده است که به گونهای بیانگر وضعیتی از دیدگاه پوچ بودن زندگی بشر است .بکت جایزه نوبل ادبیات را در سال ۱۹۶۹ برای این اثر دریافت کرد..
«مورفی»، «وات»، «مالوی»، «مالون میمیرد»، «نامناپذیر» و «گمگشتگان» نیز از رمانهای معروف بکت بهشمار میآیند.
نویسنده: پاتریک مودیانو
مترجم: سعیده شکوری
ناشر: افراز
تعداد صفحات: ۱۲۸ صفحه
قیمت: ۸۸۰۰
این کتاب که جدیدترین اثر پاتریک مودیانو برنده جایزه نوبل ادبیات ۲۰۱۴ است، به از دست دادن چشماندازهای اطرافمان میپردازد.
از نظر منتقدان با توجه به اینکه هر رمان تازه مودیانو یک اتفاق است، هر رمان تکهای از پازل این نویسنده نیز محسوب میشود. پیر اسولین دراینباره میگوید: «آدمهای مودیانو به طور طبیعی اسرارآمیزند، همانند همه آدمها، خواننده وفادار مودیانو همراه با آخرین اثر او «برای اینکه در محله گم نشوی» مطمئن است که در جهان خودش، خود را بهتر پیدا میکند. این پردازش جغرافیای شهری است با استفاده از عابران سرزمین مودیانو.»
پاتریک مودیانو، داستاننویس فرانسوی است که از سوی آکادمی سوئد به عنوان برنده نوبل ادبیات سال ۲۰۱۴ میلادی انتخاب شد. وی که در سال ۱۹۴۵ به دنیا آمده از چهرههای سرشناس و شناخته شده ادبیات مدرن فرانسه است.
انتشارات افراز در سالهای گذشته از این نویسنده رمانهای «محله گمشده»، «خیابان بوتیکهای خاموش»و «سفر ماهعسل» و در سال ۱۳۹۲ رمان «دورا برودر» را منتشر کرده است.
نظریه در تئاتر
نویسنده: مارک فورتیر
مترجم: فرزان سجودی و نریمان افشاری
ناشر: سوره مهر
تعداد صفحات: ۲۳۰ صفحه
کتاب «نظریه در تئاتر» به بررسی رابطه بین نظریه و تئاتر میپردازد و در هر دو حوزه، سؤالاتی را طرح میکند. هدف اصلی این کتاب عبارت است از: ارائه شرحی مقدماتی از جریان کنونی نظریه فرهنگی و چگونگی کاربرد احتمالی آن در تئاتر.
نظریههایی که در این کتاب معرفی شدهاند همه در طی صد و پنجاه سال گذشته مطرح شدهاند و دلایل انتخاب آنها این واقعیت بوده است که هنوز به طور گستردهای به کار برده میشوند. بخش نخست به شکلگیری نظریههای نشانهشناسی، روانکاوی و پدیدارشناسی میپردازد و بخش دوم کتاب به نظریههای واکنش خواننده، واسازی، فمینیسم و نظریه جنسیت، پسامدرنیسم و پسااستعماری میپردازد.
این کتاب، کتابی است نه صرفاً درباره نظریه و نه صرفاً درباره تئاتر. در سطح کلی، بحث در مورد نظریه و تئاتر، نه حول مکاتب نظری یا کار نظریه پردازان خاص، بلکه پیرامون مسائل مربوط به تئاتر سازمان داده شده است؛ نظریهها فقط تا جایی که به مسائل خاص مورد بحث میپردازند، مورد توجه قرار گرفتهاند. این مسائل تحت سه عنوان کلی طبقهبندی شدهاند.
فصل اول کتاب، با توجه به تئاتر در حکم متن و تئاتر در حکم رویدادی زنده، به روابط بین نظامهای کلامی و غیر کلامی در روی صحنه میپردازد. مسائلی چون: دلالت، بازنمایی، معنا و فهم، واژگان، سکوت و صحنه بررسی میشوند. فصل دوم، به کسانی که در تئاتر درگیر هستند، میپردازد و عاملیت، مؤلف، شخصیت، بازیگر، مخاطب و پیوندهایی که تئاتر بین آدمهای دخیل به وجود میآورد، بررسی میشود. فصل سوم نیز به تئاتر به مثابه نهادی در جهان میپردازد و روابط تئاتر با جهان بیرون از تماشاخانه را بررسی میکند. در این فصل عواملی چون نیروهای تاریخی و اقتصادی و سیاسی که تئاتر را به شیوه به خصوصی به زمان و مکان خاص مرتبط میکند، مورد توجه قرار داده شده است.
در بخشی از این کتاب میخوانید: «هیچ چیز نمیتواند آن راههای درونی احساس، آن جاده خودآگاه منتهی به دروازههای ناخودآگاه را تثبیت و به آیندگان منتقل کند، راهها و جادههایی که تنها شالودههای حقیقی هنر تئاتر هستند…»
تاریخ جهان
نویسنده: فیلیپه فرناندس آرمستو
مترجم: شهربانو صارمی
ناشر: ققنوس
قیمت: ۶۸۰۰۰ تومان
تعداد صفحات: ۱۰۰۵ صفحه
در این کتاب زندگی و هنر تمامی انسانها از هر فرهنگ و تمدنی از نخستین سکونتگاهها تا پایان قرن بیستم درج شده است.
کتاب ۳۰ فصل دارد و نویسنده در مقدمه خود بر این کتاب نوشته است: «از آنجایی که تاریخ داستانی است که در آن نظم رخدادها اهمیت دارد، این کتاب ۳۰ فصل دارد که به ترتیب زمان یا تاریخ منظم شدهاند. امیدوارم چیزهای زیادی برای شگفتزده کردن خواننده وجود داشته باشد، بیآنکه سرکشی سرسختانه این فصلها را به دورههایی تبدیل کند که مورخان از دیرباز از آن سخن میگویند. فصل اول و دوم از تقریبا ۱۵۰ هزار سال تا تقریبا ۲۰ هزار سال قبل را در بر میگیرد و در مجموع، ادواری که تحت پوشش قرار میگیرد با انبوه شدن منابع، دور شدن فرهنگها، افزایش دادهها و علایق خواننده کوتاهتر میشود.»
از جمله ویژگیهای مهم این کتاب پرداختن به مسائل روز دنیا از جمله مقوله بحران محیط زیست است. همچنین نویسنده در طی فصلهایی به نقد تمدن غرب، بهویژه وجه استعماری آن پرداخته است.
فیلیپه فرناندس آرمستر، استاد صاحب کرسی دانشگاه نوتردام هلند است. وی هماکنون در شورای تحریریه تاریخ نقشهنگاری انتشارات دانشگاه شیکاگو، مطالعات تاریخ ماورای بحار در دانشگاه لیدن، مطالعات تطبیقی جامعه و تاریخ و همچنین سیاحت و ژورنال جهان مشغول به کار و پژوهش است.
این نویسنده در سال ۲۰۰۷ جایزه انجمن تاریخ جهان و در سال ۲۰۰۵ جایزه ملی خوراک (به دلیل پژوهش بسیار بر موضوع تاریخ غذا) را از آن خود کرد.