خانه » مقاله » آیت‌الله خمینی، اسطوره فاقد پیرو / اکبر گنجی

آیت‌الله خمینی، اسطوره فاقد پیرو / اکبر گنجی

khomeiniiimn

اکبر گنجی

اکبر گنجی

آیت‌الله خمینی حرفی برای نسل‌های بعدی ندارد، جنبشی نمی‌تواند بیافریند یا راهی بگشاید. بودجه “موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی” موید چنین مدعایی است.
امام دارای میلیون‌ها پیرون نباید نیازمند کمک‌های دولتی باشد نه آن که دولت بای نشر آثار او میلیاردها تومان پول خرج کند. مقبره‌ای که با ده‌ها میلیارد تومان هزینه برای او ساخته‌اند، باید درآمدزا باشد، نه هزینه‌بر.
ایران تحت شدیدترین تحریم‌های طول تاریخ قرار دارد. در ماه‌های گذشته، قیمت نفت، به نصف کاهش یافته است. بیکاری، تورم، افزایش فقرا، و…؛ برخی از نتایج این متغیرهاست. اقتصاد دولتی رانتی فاسد، با مدیران ناکارآمد، رشد اقتصادی را به شدت کاهش داده و در سال ۹۱ به منفی ۵,۸ درصد رسانده است.


در این شرایط، دولت قادر به تأمین بسیاری از نیازهای ضروری زندگی مردم نیست. اگر همه کمربندها به سفتی تمام بسته شوند، باز هم معلوم نیست با تداوم تحریم‌های فلج کننده- یعنی مجازات جمعی مردم ایران- وضعیت بهبود یابد.

اقتصاد رانتی بسیاری را فاسد می‌سازد. ساختار اقتصادی به گونه‌ای است که بسیاری از افراد سالم نیز مجبور به فساد می‌شوند. اما گویی قرار نیست از این فرایند خارج شده و ویژه خواری‌های بلادلیل قطع شود.

دولت حسن روحانی لایحه بودجه سال ۹۴ را تقدیم مجلس کرده است. رانت‌های گوناگونی در این بودجه دیده می‌شود. حسن روحانی در بودجه سال آینده، همچنان رانت‌های زیادی به موسسه‌های مختلف- از جمله مراکز آیت‌الله جوادی آملی، آیت‌الله مصباح یزدی، و…- داده است. “مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی”، با بودجه‌ای بیش از ۵۳ میلیارد تومان، یکی از این موارد است.

موارد بودجه موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی

به گزارش تابناک، بودجه ۵۳ میلیارد تومانی به شرح زیر قرار است هزینه شود:

الف- “برنامه احداث، تأمین، نگهداری و اداره اماکن و فضاهای فرهنگی”: ۲۰ میلیارد تومان

ب- “برنامه برنامه ریزی و ساماندهی اجرای مراسم ملی و مذهبی در کشور”:۱۰ میلیارد تومان

پ- “برنامه حمایت و هدایت فعالیت‌های فرهنگی- دینی”: ۱۰ میلیارد تومان

ت- “برنامه ساختمان‌ها و تجهیزات”: ۲,۴ میلیارد تومان

ث- “برنامه توسعه نشر و ترویج کتاب‌خوانی”: ۴ میلیارد تومان

ج- “پژوهشکده امام خمینی”: ۵,۴ میلیارد تومان

“شب شعر جشن میلاد مسابقات نقاشی شعر و خاطره”: ۴۰۰ میلیون تومان

‌”برنامه حمایت و هدایت فعالیت‌های فرهنگی ـ دینی”: ۱۰ میلیارد و ۹۰ میلیون تومان

“حمایت از سایت پرتال امام خمینی”: ۲ میلیارد و ۹۰۰ میلیون تومان

“انجام امور فرهنگی و تبلیغی در خصوص امام خمینی شامل پوستر”:۴۰۰ میلیون تومان

اسطوره فاقد پیرو

آیت‌الله خمینی حرفی برای نسل‌های بعدی ندارد، جنبشی نمی‌تواند بیافریند یا راهی بگشاید. (بنگرید به مقاله “اسطوره خمینی چگونه ساخته شد و از آن چه به جا مانده است؟”) بودجه “موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی”- به دلایل زیر- مؤید این مدعاست:

یکم- مقبره‌ای که با ده‌ها میلیارد تومان هزینه برای او ساخته اند، باید درآمدزا باشد، نه هزینه‌بر. پیروان “امام راحل” حتماً پولی نذر امامشان می‌کنند. آن پول‌های احتمالی چگونه هزینه شده یا می‌شود؟

دوم- امام دارای میلیون‌ها پیرو نباید نیازمند کمک‌های دولتی باشد. پیروان باید برای اندیشه‌های او سر و دست بشکنند، نه آن که دولت میلیاردها تومان به نشر آثار او اختصاص دهد. اما گویی این مدعا کاذب است. کتاب‌های امام گویی خواننده‌ای ندارند که برای “چاپ هزار جلد کتاب از آثار فقهی و سیاسی مرتبط با حضرت امام خمینی” با تیراژ هزار جلد، یک میلیارد و چهارصد میلیون تومان در نظر گرفته شده و تأکید شده هر جلد یک میلیون و چهارصد هزار تومان می‌شود.

این اعداد اگر درست باشند، فساد عظیمی را به نمایش می‌گذارند. کتاب یک میلیون و چهارصد هزار تومانی چه معنایی دارد؟

سوم- همه فعالان عرصه نشر در ایران به خوبی آگاهند که وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، سپاه و بسیج و مساجد، و…همه ساله اقدام به خرید انبوه کتاب برای مراکز و نیروهای خود می‌کنند. آثار آیت‌الله خمینی در این خریدها، جایگاه ویژه‌ای به خود اختصاص داده و می‌دهد. با این همه، موسسه هنوز برای نشر کتاب‌های “امام راحل” نیازمند کمک‌های میلیاردی است. هزینه این نهادهای حکومتی بابت کتاب‌های “امام راحل” باید جداگانه محاسبه شود.

چهارم- اگر اسطوره خمینی زنده بود و پیرو داشت، نباید برای “اهدای کتاب جهت پژوهشگران، اندیشمندان، مرکز فرهنگی و هنری” با تیراژ هزار جلد، یک میلیارد و هفتصد میلیون تومان در نظر گرفته شود، که با احتساب ۱۰۰۰ جلد نوشته شده در بودجه، هر جلد یک میلیون و هفتصد هزار تومان هزینه بر دارد.

دوباره با فساد بزرگی مواجه هستیم. این بار کتاب یک میلیون و هفتصد هزار تومانی. شاید آمارهای بودجه دولت اشتباه باشند. در این صورت وای به حال دولتی که ارقام بودجه اش این گونه نادرست است. اگر این طور باشد، چرا بقیه ردیف‌های بودجه گرفتار این گونه اشتباهات مهلک نباشد؟

پنجم- آیت‌الله خمینی از جهت دیگری هم فاقد پیرو است. او به مسئولان سیمای جمهوری اسلامی اعتراض کرد که چرا این قدر عکس و تصویر و سخنانش را پخش می کنند؟ به آنها گفت: «از این وضع رادیو- تلویزیون خوشم نمى‌‏آید. واقع آن است که آن قدر که پابرهنه‏‌ها به رادیو- تلویزیون حق دارند، ما نداریم… من مدتهاست که وقتى مى‏‌بینم رادیو- تلویزیون را هر وقتى بازش مى‌‏کنم از من اسم مى ‌برد، خوشم نمى‌‏آید…من گفته‌‏ام که آن چیزهایى که مربوط به من است گفته نشود، من با آقایان کارى ندارم…این دیگر در رادیو- تلویزیون گفتن ندارد که رادیو بگوید، تلویزیون بگوید، رادیو چند دفعه، تلویزیون چند دفعه، این کارها مردم را خسته‏ مى‏‌کند هیچ محتوا هم ندارد. من و شما صحبت مى‏‌کنیم و همین طور دیگران؛ یعنى دیگران با من صحبت مى‏کنند، آنها را من قطع مى‏‌کنم. و همین طور آن چیزهایى که الآن در تلویزیون موجود است؛ مثلًا اول خبر که مى‏ خواهد شروع کند عکس مرا مى ‏گذارند، آن را بردارید، و اگر کسى از شما سؤال کرد بگویید فلانى گفته است… قلب مردم در غیر از اینهاست. مسأله اینها نیست، ما سابقاً با مردم تماس داشتیم و به آنها ارادت داشتیم و مردم به ما لطف داشتند، ولى این طور نبود که ما رادیو- تلویزیون داشته باشیم، آن باب دیگرى است.»

او به مسئولان سیمای جمهوری اسلامی اعتراض کرد که چرا این قدر عکس و تصویر مرا پخش می‌کنید؟ چرا عکس‌های مرا در همه ادارات و نهادها و مراکز چسبانده اید؟ آنان پاسخ دادند که شما در قلب مردم جای دارید. آیت‌الله خمینی گفت: قبل از این عکس‌ها و رادیو و تلویزیون هم من با مردم ارتباط داشتم، جز در موارد ضروری سخنان مرا به عنوان اولین خبرها منتشر نکنید.

حداقل نوادگان آیت‌الله خمینی و “موسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی” باید پیرو امام باشند. اما در این بودجه حدود ۴۰۰ میلیون تومان برای پوسترهای امام اختصاص داده‌اند (اگر همه پوستر‌ها با ابعاد ۱۰۰ در ۷۰ سانتی‌متر و چهاررنگ در نظر گرفته شود، و قیمت هر پوستر ـ آن هم در این تیراژ بالا‌ ـ ۴۰۰ تومان محاسبه گردد، یک میلیون نسخه پوستر چاپ خواهد شد.)

سیمای جمهوری اسلامی دائماً آیت‌الله خمینی را به تصویر می‌کشد. صدا و سیما سخنرانی‌های او را پخش می‌کنند. نهادهای دیگر نیز تصاویر وی را منتشر می‌سازند. آیا باز هم به این هزینه‌های مستقل احتیاج است؟ با این همه، برای تهیه و تدوین ماهنامه، فصلنامه، هفته‌نامه و گاهنامه ۹۰۰ میلیون تومان در بودجه در نظر گرفته شده است.

ششم- موسسه‌ای که سالانه ده‌ها میلیارد تومان برای تبلیغ آیت‌الله خمینی هزینه می‌کند، چرا برای یک بار در خصوص جزئیات قتل‌عام زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷، روشنگری نمی‌کند؟ خاطرات آیت‌الله منتظری، نامه ۶/۱/۶۸ آیت‌الله خمینی درباره عزل آیت‌الله منتظری و خاطرات سید احمد خمینی، تنها مستندات این واقعه در این سطح از مسئولان نظام جمهوری اسلامی هستند.

اگر تصمیم‌های “امام راحل” درست بودند، مسئولان موسسه نباید از بیان حقایق این جنایت عظیم هراس داشته باشند و به جای حقیقت‌گویی، مسئولیت گناه آن را به گردن دیگران بیندازد (از جمله رجوع شود به مصاحبه آیت‌الله موسوی بجنوردی، پدر همسر حاج حسن خمینی که منکر صدور حکم اعدام زندانیان توسط آیت‌الله خمینی شده است). این هم دلیل دیگری است که شکست پروژه آیت‌الله خمینی را نشان می‌دهد.

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*