در ادامهی بحران اوکراین روز ۲۸ فروردین ماه اجلاسی در ژنو برگزار شد. در این اجلاس چهارجانبه، روسیه با خلع سلاح نیروهای جداییطلب در شرق اوکراین موافقت کرد. این نشست همچنین خواستار توقف فوری خشونت در شرق اوکراین و تخلیه کلیه ساختمانهای اشغالی شد. نشست چهارجانبه ژنو که از صبح روز ۲۸ فروردین پشت درهای بسته تشکیل شده بود، بعد از ظهر این روز با صدور یک بیانیه به کار خود خاتمه داد.
سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، گفت که نمایندگان حاضر در مذاکرات ژنو برای حل بحران اوکراین بر سر برداشتن گامهایی فوری در جهت کاهش تنشها به توافق رسیدند.
اظهارات این مقام بلندپایه روسیه و پس از نشست چهار طرف درگیر در بحران اوکراین شامل اتحادیه اروپا، آمریکا، اوکراین و روسیه بیان شد.
آقای لاوروف گفت که طرفهای درگیر قرار است یک گفتگوی وسیع ملی را برای اطمینان حاصل کردن از رعایت حقوق مردم در اوکراین به راه بیاندازند.
به گفته وی، معترضان هوادار روسیه که در شورش علیه حکومت کیف شرکت کردهاند عفو خواهند شد، مگر کسانی که جرایم سنگین انجام دادهاند.
براساس گزارش خبرگزاریها این توافق، تحریمهای اقتصادی غرب بر ضد روسیه را دستکم در مقطع فعلی به تاخیر خواهد انداخت.
همچنین تعهد طرفین نیز باعث خواهد شد تا تنش در مسکو و همچنین کشورهای اروپایی کاهش یابد که از نظر انرژی وابسته به روسیه هستند.
این توافق پس از هفت ساعت مذاکره حاصل شد و از همه طرفها میخواهد که از انجام اقدامات خشونتبار، تهدیدآمیز یا تحریکآمیز خودداری کنند.
همچنین تمام گروههای مسلح غیرقانونی باید خلع سلاح شده و ساختمانهای تصرف شده از سوی جدایی طلبان هوادار روسیه در جریان اعتراضات هفتههای اخیر تحویل دولت اوکراین شوند.
ناظران سازمان همکاری و امنیت اروپا با کمک مقامهای اوکراینی و انجمنهای محلی مسئول اجرای این توافق خواهند بود.
از سوی دیگر، کیف اصلاح قانون اساسی و دادن اختیارات بیشتر به مقامهای محلی را در دستور کار خود قرار خواهد داد.
در همین راستا ولادیمیر پوتین، رییس جمهوری روسیه، از آمریکا و اتحادیه اروپا به دلیل آنچه که استانداردهای دوگانه خوانده است انتقاد کرد و گفت که امیدوار است نیازی به اعزام نیرو به اوکراین نباشد.
اوکراین امیدوار است با استفاده از مذاکرات ژنو موجب ایجاد آرامش و کاهش خصومتها با روسیه شود.
در همین حال، جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، که در مذاکرات ژنو حضور داشت به روسیه هشدار داد که اگر پیشرفتی در روند کاهش بحران مشاهده نشود، تحریمهای بیشتری علیه مسکو اعمال خواهد شد.
وی اظهار داشت: «ما اگر پیشرفتی مشاهده نکنیم… تحریمهای بیشتر و هزینههای اضافی در راه خواهد بود».
در خبری دیگر ولادیمیر پوتین رییس جمهور روسیه نیز ساعاتی پس از اجلاس ژنو، گرچه به خدشه دار شدن اعتماد در روابط مسکو واشنگتن پیش از بحران اوکراین اشاره کرد ولی خواستار احیای همکاری دو کشور در عرصه مسائل بین المللی شد.
به گزارش رویترز پوتین گفت: «بی شک اعتماد در روابط روسیه و آمریکا دچار آسیب و لطمه شده ولی ما فکر نمیکنیم که ما باید سرزنش شویم. این سیاست های آمریکا بوده که موجب شده تا سطح روابط دو کشور به پایین ترین حد از زمان جنگ سرد تنزل پیدا کند.»
وی افزود: «چرا آمریکا میتواند در یوگسلاوی، عراق، افغانستان و لیبی اقدام کند ولی ما قادر به دفاع از منافع خود نباشیم.»
نشست چهارجانبه بحران اوکراین در ژنو بسیار طولانیتر از آن بود که انتظار میرفت. دستیابی به توافق در این نشست، دور از انتظار بسیاری ناظران بود و اکثر آنها گفته بودند که اجلاس ژنو جنبه تشریفاتی و مقدماتی خواهد داشت. در این نشست وزیران خارجه روسیه، آمریکا، اوکراین و کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا حضور داشتند