اکبر هاشمی رفسنجانی پس از روی کار آمدن حسن روحانی، تقریبا بهطور روزانه در رسانههای ایران حضور دارد و هر نوبت لحن سخنان او تندتر میشود. وی دو روز پیش در سخنانی کمسابقه از مردم و فعالان سیاسی خواست که «همچون گاندی» از زندان نهراسند. موضوعی که با واکنش نیروهای امنیتی روبرو و گفته شد که گزارش «برانداز بودن هاشمی» به رهبری جمهوری اسلامی ارائه شده است. هاشمی در تازهترین سخنان خود با انتقاد چندباره از احمدینژاد میگوید حسن روحانی تاکنون ایستادگی کرده و از شعارهایش عقبنشینی نخواهد کرد.
اکبر هاشمی رفسنجانی، رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در گفتگو با «روزنامه اعتماد» با تاکید بر اینکه در دنیای کنونی نمیتوان با قطع رابطه با دیگران کار کرد، درباره دولت حسن روحانی گفت: مردم از دولت انتظار دارند با تدابیر خاص مسائل کشور را پیش ببرد که تا اینجا بد پیش نرفته است.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام در بخشی از این مصاحبه با اعلام اینکه پیش از انتخابات ۲۴ خرداد سال جاری قول «حمایت از روحانی» را به او داده بود و به نوشته اعتماد، پازل انتخابات ریاست جمهوری را چید، اضافه کرد که پس از انتخابات به حسن روحانی گفت، به وعدههایی که به مردم داده، وفادار باشد چون اصل اسلامی و انسانی و شرط اعتماد مردم است.
آقای هاشمی رفسنجانی همچنین گفت که آقای روحانی تا به حال ایستاده است و افزود که هنوز ندیده است او از شعارهایش برگشته باشد.
رییس مجمع تشخیص صلحت نظام چند روز پیش در مصاحبه با روزنامه آرمان نیز با اشاره به اینکه رییس جمهوری جدید ایران مشکلات داخلی و خارجی در پیش رو دارد، گفته بود: حسن روحانی به گفته او، نسبتا در حد مقدور کارش را خوب انجام داده و افزوده بود که چینش دولت در حد مقدور است و در شرایط فعلی باید قبول کرد که واقعبینانه است.
رفسنجانی در بخش دیگری از سخنان خود هم از سیاستهای هشت سال گذشته دو دولت محمود احمدینژاد انتقاد کرد و گفت: اگر این هشت سال، دست یک دولت توانا و عاقل بود، پیشرفت کشور حالت جهشی داشت.
از جمله انتقادهای اکبر هاشمی رفسنجانی از عملکرد دو دولت محمود احمدینژاد بین سالهای ۱۳۸۴ و ۱۳۹۲، انجام کارهای پوپولیستی به جای کارهای ضروری، سیاست خارجی معیوب و نداشتن مدیریت خوب در سیاست داخلی بود.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام این وضعیت را ریشه گرفته از «انحرافی» دانست که به گفته او در سال ۱۳۸۴ آغاز شد. یعنی آغاز دوره ریاست جمهوری محمود احمدینژاد.
او با انتقاد از خصوصیسازیهای هشت سال گذشته، به ویژه فروخته شدن شرکت مخابرات به یک نهاد نظامی – سپاه پاسداران – گفت: امکانات اساسی را از دست دولت گرفتند و به نهادهایی دادند که نه نظارتپذیر هستند و نه حساب پس میدهند.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره سیاست خارجی دوره ریاست جمهوری احمدینژاد افزود که با ادامه روال پیشین به مرحله نفت در برابر غذا میرسیدیم و به سرنوشت حکومتهای افریقای جنوبی و عراق اشاره کرد.
هاشمی رفسنجانی در مورد مذاکرات اتمی ایران با گروه پنج به علاوه یک هم گفت: ادامه کار به مذاکرات بستگی دارد. اگر طرفهای ما حسن نیت داشته باشند و حقیقتا بخواهند ما به طرف تسلیحات هستهای نرویم، مشکلی پیش نمیآید.
رییس مجمع تشخیص مصلحت نظام افزود: گر بتوانیم از مذاکرات بدون دادن امتیازات بیجا، حق خود را بگیریم و مقررات بینالمللی را دو طرفه رعایت کنیم، خطر می گذرد.»
او با اشاره به اینکه از دوره ریاست جمهوری خود درصدد بود تا شرایط بد سیاست خارجی را درست کند و به همین دلیل سیاست تنشزدایی را در پیش گرفت، افزود: آقای روحانی هم میدانست که باید این کار را حل کند که پیش رفت.
هاشمی رفسنجانی در زمان انتخاب محمود احمدی نژاد به دومین دوره ریاست جمهوری، رییس مجلس خبرگان هم بود، اما به دنبال حمایت از معترضان به نتایج انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ از جمله سخنرانی در نماز جمعه به حمایت از معترضان، با انتقاد حامیان خامنه ای مواجه شد و سرانجام از ریاست خبرگان برکنار شد. هاشمی در این خصوض هم به روزنامه اعتماد گفت: «من حرفهایم را در همان نماز جمعه ۲۶ تیر ۸۸ گفتم و هنوز هم به آنها معتقدم.» این اظهارات هاشمی با واکنش حسین شریعتمداری نماینده خامنه ای در روزنامه کیهان روبرو شد و شریعتمداری در شمارهی امروز روزنامه کیهان بهشدت به هاشمی تاخت.