مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در سفری به تهران با مقامات ارشد جمهوری اسلامی دیدار و گفتگو کرد. حسن روحانی، رییس جمهوری ایران در دیدار با کاترین اشتون خواستار همکاری ایران و اتحادیه اروپا در زمینههای گوناگون شد. اشتون که شب گذشته به اصفهان رفت، همچنین به مناسبت روز زن، با برخی فعالان حقوق زنان از جمله خانم نرگس محمدی ملاقات کرد. این برای نخستین بار است که از زمان اوجگیری بحران اتمی ایران، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا به ایران سفر میکند. پیش از وی خاویر سولانا در سال ۲۰۰۷ به ایران سفر کرده بود.
کاترین اشتون نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی و امور امنیتی که به تهران سفر کرده است، با حسن روحانی رییس جمهوری ایران نیز دیدار داشت.
کاترین اشتون در دیدار با مقامهای ایرانی از جمله درباره مذاکرات هستهای، بحران سوریه و مناسبات ایران و اتحادیه اروپا گفتگو کرد.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، حسن روحانی در دیدار با اشتون گفت که ایران علاقهمند است روابط جدیدی با اتحادیه اروپا داشته باشد.
حسن روحانی با بیان اینکه سفر اشتون به ایران به عنوان «اراده اتحادیه اروپا» در یک حرکت جدید تلقی میشود، اظهار داشت که دو طرف اهداف و زمینههای مشترک فراوانی برای همکاری دارند.
روحانی با اعلام آمادگی تهران برای احیای روابط اقتصادی با اتحادیه اروپا، گفت: «دولت تدبیر و امید مصمم است در عرصه سیاست خارجی بر اساس منافع و احترام متقابل و مشترک با همه جهان تعامل سازنده داشته باشد و یکی از زمینههایی که این دولت علاقهمند است روابط جدید در آن به وجود آورد، اتحایه اروپا است. زمینهای که در آن شاهد تحرکاتی به صورت متقابل از سوی کشورهای اروپایی از طریق اعزام هیاتهای سیاسی، پارلمانی و اقتصادی هستیم و در این رابطه سفر شما به عنوان نماینده سیاست خارجی ۲۸ کشور اروپایی مفهوم سیاسی فراتری دارد.»
به گفته روحانی ایران و اتحادیه اروپا میتوانند درباره مسائل متنوعی در منطقه خاورمیانه و همچنین مسائل جهانی گفتگو و همکاری داشته باشند.
رییس جمهور ایران افزود: «فکر میکنم در کنار گفتگوهای هستهای که امروز جریان دارد و باید آن را به پیش برد، مناسب است زمینههای دیگری نیز که ایران و اتحادیه اروپا میتوانند در آن روابط و همکاریهای خود را پیش ببرند در نظر گرفته شود.»
بر پایه این گزارش کاترین اشتون با بیان اینکه حامل پیام حسن نیت ۲۸ کشور اروپایی در سفر به ایران است، گفت: «این نخستین فرصتی است که در خصوص مسئلهای غیر از موضوع هستهای با مقامهای ایران گفتگو میکنم و این آغازی برای توسعه همکاریها میان ایران و اتحادیه اروپایی است.»
اشتون گفت: «حضور من نشان میدهد که اتحادیه اروپایی مایل است همزمان با مذاکرات هستهای، روابط بهتر، موثرتر و پویاتری با ایران داشته باشد.»
کاترین اشتون پیش از آقای روحانی با وزیر خارجه ایران دیدار و گفتگو کرد و طرفین درباره توافق نهایی بر سر بحران هستهای ۱۰ ساله ایران ابراز امیدواری کردند.
خانم اشتون در کنفرانس مشترک خبری با محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران بر اهمیت توافق هسته ای ژنو تاکید کرد و گفت که چالش های زیادی بر سر راه رسیدن به توافق جامع وجود دارد و او امیدوار است با همکاری دو طرف و حمایتی که مردم ایران از مذاکرات می کنند، به توافق نهایی دست یابند اما تضمینی وجود ندارد. محمد جواد ظریف هم تاکید کرد که ایران نمی خواهد سلاح هسته ای تولید کند و ابهامی در اینباره وجود ندارد. او افزود که مردم ایران از حقوقشان نخواهند گذشت.
نماینده عالی اتحادیه اروپا در سیاست خارجی همچنین با علی لاریجانی رییس مجلس، علیاکبر ولایتی رییس مرکز تحقیقات استراتژیک، سعید جلیلی نماینده رهبر جمهوری اسلامی در شورای عالی امنیت ملی و علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی هم دیدار و گفتگو داشت.
کاترین اشتون در سفرش به تهران همچنین بر رعایت حقوق بشر تاکید کرد.
مایکل مان، سخنگوی کاترین اشتون در صفحه توئیتر خود نوشته است که خانم اشتون در دیدار با محمد جواد ظریف، وزیر خار جه ایران درباره حقوق بشر نیز گفتگو کرد.
به نوشته مایکل مان، کاترین اشتون در آغاز دیدارش از تهران در روز روز شنبه، هشتم مارس، روز جهانی زن، با هفت تن از فعالان زن مدافع حقوق بشر از جمله نرگس محمدی و مادر ستار بهشتی، نیز دیدار کرد.
آقای مان در این خصوص گفت: خانم اشتون با فعالان حقوق زنان که نمایندگان جامعه مدنی بودند دیدار کرد، با آنها گفتگو کرد و تحت تاثیر برخی از داستانهایی که از آنها شنید قرار گرفت و به نظرم این خیلی مناسب بود که این دیدار در روز جهانی زن انجام شد.
وی افزود: خانم اشتون یک برنامه مشخص برای سفر به تهران داشت. او با افرادی از دولت دیدار کرد و همچنین دیدارهای جالبی با افرادی از جامعه مدنی داشت. او از این دیدارها اطلاعات زیادی به دست آورد و روابط خوبی برقرار شد. من نظر خاصی درباره آنهایی که بخواهند این دیدارها را مورد انتقاد قرار دهند ندارم. به هر حال هر کسی حق دارد که نقد کند. ما به کار خود ادامه میدهیم و خانم اشتون هم به انجام دادن کار خود به خوبی ادامه میدهد.
گفته شده است گروه های حقوق بشری اتحادیه اروپا و ایران از خانم اشتون خواسته بودند درباره مسائل حقوق بشر ی از جمله مجازات اعدام نیز گفتگو کند.
در همین راستا مقام های ارشد اسرائیل بهشدت از سفر کاترین اشتون به تهران در زمانی که بهگفتهی آنها «ایران قصد داشته سلاح به غزه ارسال کند»، انتقاد کردند.
وزیر اطلاعات اسرائیل در این خصوص گفت: «رژیم ایران با نقض قطعنامههای سازمان ملل، در حال قاچاق موشک، گیر افتاده و در چنین موقعی نباید به تهران رفت، درست مثل اینکه هیچ اتفاقی نیافتاده است.»
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل هم ساعاتی پیش از آن گفته بود: «مایل است از کاترین اشتون بپرسد که آیا از میزبانانش در تهران درباره ارسال سلاح برای تروریست ها هم پرسیده یا نه.»
اسرائیل میگوید یک کشتی حامل سلاحهای ساخت سوریه را که از ایران به غزه میرفته، کشف کرده است. ایران ارسال سلاح را تکذیب کرده است.
سوم آذر ماه امسال ایران و کشورهای ۱+۵ پس از سالها مذاکره به یک توافق موقت شش ماهه درباره برنامه هستهای ایران رسیدند. کاترین اشتون هماهنگکننده و نماینده ۱+۵ در مذاکره با ایران است. پس از توافق موقت ژنو ایران برخی از فعالیتهای هستهای و از جمله غنیسازی ۲۰ درصدی را به حال تعلیق درآورد و آمریکا و اتحادیه اروپا نیز بخشی از تحریمها را برای شش ماه تعلیق کردند. دو طرف هماکنون در حال مذاکره برای دست یافتن به یک توافق جامع هستند. کاترین اشتون، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا یکشنبه شب از تهران برای دیدن بناهای تاریخی اصفهان به این شهر رفت.