رویداد۲۴ ویروس کرونا بر تمام ارکان کشور تاثیر گذاشته است. بسیاری از سازمانها تعطیل شدهاند، برخی دیگر دورکاری میکنند. دانشگاهها تعطیل شده و کسی فرزندش را به مدرسه نمیفرستد. بسیاری از مغازهها تعطیل شدهاند و آنها که باز هستند، میگویند فروششان به صفر نزدیک شده است. این وضعیت در حالی اتفاق افتاده که معمولا اسفند ماه پررونقترین شرایط اقتصادی برای کسب و کارهای خرد است.
سعید ممبینی رئیس اتاق اصناف ایران از لغو تمام فروش فوقالعادههای نوروز (نمایشگاههای بهاره) خبر داده است. در این شرایط احتمال این وجود دارد که بازار تهران نیز تعطیل شود. رویداد۲۴ در گزارش خود وضعیت چند کسب و کار را بررسی کرده و نشان داده چگونه ویروس کرونا همانگونه که سلامت جامعه را در خطر انداخته، تاثیر زیادی بر اقتصاد ایران گذاشته است.
تعداد چکهای برگشتی قنادیها زیاد میشود
علی بهره مند رییس پیشین اتحادیه قنادان به رویداد۲۴ میگوید: این اتفاق تاثیر بدی در بخش قنادیها آن هم در شب عید داشته به گونهای که تا ۶۰ درصد فروش ما کمتر از سال گذشته شده و در بعضی از روزها مغازه ما هیچ فروشی ندارد.
او میگوید: با توجه به اینکه شیرینی و خشکبار از جمله مواد غذایی هستند که با بهداشت مردم رابطه مستقیم دارد، ترس مردم از انتقال کرونا بالاست، اما از زمانی که این ویروس فراگیر شد ما اطلاعیههای زیادی منتشر کردیم تا کسبه از دستکشهای یکبار مصرف استفاده کنند و حتی کارت بانکی مشتریها را نگیرند و اجازه دهند خودشان کارت بکشند.
بهره مند میگوید: اگر شرایط به همین منوال پیش رود تعداد چکهای برگشتی شب عید بسیار بالا خواهد رفت و خیلیها ورشکست میشوند که همه امیدشان به بازار شب عید بود.
او ادامه میدهد: این اتفاق اصلا قابل مقایسه با ماه محرم و صفر و ماه رمضان نیست ما در این سه ماه هم افت فروش داریم، اما تا الان تجربه انتقال ویروس همهگیر را نداشتهایم تا بتوانیم پیش بینی درستی از وضعیت بازار بکنیم و تنها مسئلهای که مشهود است خلوتی بازار و ترس مردم از خرید شب عید است.
بهره مند میگوید: مسلما سلامتی مردم در اولویت قرار دارد و برای ما همه حائز اهمیت است و امیدواریم این بیماری نیز زودتر دست از سر مردم بردارد.
یافت آباد و بازار مبل پرنده پر نمیزند
یکی دیگر از کسب و کارهایی که در ایام عید بسیار پررونق است، مربوط به صنف مبلمان منزل است، با این حال فعالان این صنف نیز بسیار از وضعیت خود گلایه دارند. فتحی یکی از فعالین حوزه مبلمان در منطقه یافت آباد به رویداد۲۴ میگوید: وضعیت فروش بسیار بد شده از یک هفته پیش که رسانهها در مورد این بیماری مطالبی را منتشر کردند تا امروز کلا فروش ما صفر شده است.
او ادامه میدهد: در این یک هفته هیچکس در پاساژ ما فاکتور نزده و فروشی نداشتهایم و اغلب فروشندهها از جیب میخورند. اجاره مغازه ما ماهی ۳۰ میلیون تومان است من حتی اجاره مغازهام را هم ندارم بدهم و اکثر فروشندهها ضرر میدهند.
فتحی میگوید: نسبت به سال گذشته این زمان اوضاع خیلی بدتر شده هر چند از زمان شدت گرفتن تحریمها قدرت خرید مردم برای خرید مبلمان کم شده بود، اما هیچ وقت یافت آباد را این قدر خلوت ندیده بودم؛ آن هم در بازار شب عید. پیشنهاد کل کسبه این پاساژ این است که پاساژ را ببندند و مدیریت پاساژ با مشورت صاحبان مغازهها تعطیلی پاساژ را اعلام کند بهتر از این است که ضرر بدهیم.
نظافت منازل کنسل شده است
نظافت منازل از دیگر مشاغلی است که معمولا در آستانه نوروز بسیار پررونق است، با این حال در این صنف نیز، خدمات به صفر رسیده است. امین، منشی یک شرکت خدمات نظافت منزل است او به رویداد۲۴ میگوید: کلیه سفارشهای نظافت منازل ما کنسل شده و اکثرا به بعد از تعطیلات و بهبود شرایط موکول شده است.
او ادامه میدهد: نیروهای ما اغلب برای نظافت راه پلهها و شرکتها اعزام میشوند یا اگر مغازهای نیاز به جابجایی و نظافت داشته باشد میروند، اما برای منازل اصلا سفارشی نداریم.
امین میگوید: هر چند ما به نیروهای خود آموزش داده ایم تا زمان برگشتن دست و صورت خود را با آب و صابون بشویند و با الکل وسایل خود را ضدعفونی کنند، اما باز هم مردم در این روزها هیچ اطمینانی به افرادی که نمیشناسند و وارد منزلشان میشوند ندارند.
مردم از رفتن به آرایشگاهها میترسند
معمولا پررونقترین صنف در آستانه نوروز، صنف آراشگری است؛ با این حال فعالان این مشاغل نیز وضعیت مناسبی ندارند. کیانی یک آرایشگر در منطقه شرق تهران است. او در مورد وضعیت این روزهای کسب و کارش میگوید: مشتریها خیلی کم شدهاند و اصلا تعداد مراجعات برای خدمات آرایشگاه قابل مقایسه با همین زمان در سال گذشته نیست ضمن آنکه بسیاری از مشتریهایی که قبل از ماه اسفند وقت داشتند وقت خود را کنسل کردهاند.
او میگوید: از زمانی که موضوع انتشار ویروس کرونا مطرح شده مردم از اینکه به آرایشگاه بیایند وحشت دارند البته ما در آگهیهای خود این موضوع را مطرح کردهایم که کلیه وسایل خود را با الکل استریل میکنیم و صندلیها و کلیه لوازم را ضدعفونی کردهایم و در بدو ورود مشتریها باید دستهای خود را با آب و صابون بشویند و دستکش یک بار مصرف هم به آنها میدهیم تا دستشان آلوده نشود، اما باز هم ترجیح میدهند تا زمانی که شرایط از سوی رسانهها بی خطر اعلام نشده مراجعهای به آرایشگاهها نداشته باشند.
او با اشاره به اعلام هفته پرخطر از سوی وزارت بهداشت میگوید: اعتماد مردم به آرایشگاهها کم شده و، چون این کسب و کار رابطه مستقیمی با سلامتی افراد دارد مسلما از بیماری و انتقال ویروس کرونا میترسند و همین موضوع هم وضعیت اقتصادی این شغل را در این روزها تحت الشعاع قرار داده است